2010. november 30., kedd

Csülök pékné módra



Hozzávalók: 1 sertés vagy malac csülök (nyers, csonttal), 4-5 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, só, szemes bors, 1 dl száraz fehérbor, krumpli, 6-8 db (lehet több is) apró vöröshagyma, vagy gyöngyhagyma, szalonna, apróra vágott petrezselyemzöld, majoránna, sertés-, grill-, vagy flekken-fűszerkeverék, őrölt bors.

Elkészítése:
A csülköt 2 babérlevéllel, 2 gerezd fokhagymával, sóval, szemes borssal feltesszük főni, annyi vízben, hogy ellepje. 
Kb. egy-másfél órát főzzük, majd kizsírozott tűzálló tálba tesszük, bőrét bevagdossuk, ráöntjük a bort, még egy pohár vizet is öntünk alá, sózzuk, fűszerezzük, megtűzdeljük 2-3 gerezd fokhagymával és lefedve a sütőbe tesszük, ahol így puhára pároljuk. 
Közben 2-3-szor kivesszük, és a csülköt locsolgatjuk a levével. Ha elfogyna a víz alóla, meleg vízzel pótoljuk. Ha a hús megpuhult mellétesszük a felkarikázott, sózott, fűszerezett, petrezselyemmel meghintett krumplit, a bevagdosott szalonnaszeletekkel befedjük a csülköt, és már fedő nélkül tesszük vissza a sütőbe. 
Kis idő múlva hozzáadjuk a hagymát is (a nagyobbakat félbe vágjuk, a kisebbeket egybe hagyjuk), a szalonnát később áttehetjük a krumplira, hogy az is átvegye a finom füstölt ízt, és így készre sütjük. Savanyúsággal tálaljuk.

A csülköt feltesszük vízben főni

Befűszerezve a tűzálló tálban, sütés előtt

Amikor a hús már puha, hozzáadjuk a krumplit

Majd a csülköt beborítjuk a mangalica szalonnával, és készre sütjük

A kész étel, lehet tálalni



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése