2010. november 10., szerda

Tárkonyos pityókaleves


Mi először Torockón, nyaralásunk alkalmával, a Bitai Magda Vendégházban ettünk tárkonyos levest, ahol kedves háziasszonyunk, Magdi főz nagyon finomakat, többek között tárkonyos levest is. Az ottani ízeket visszaidézve így készítem el:

Hozzávalók: pityóka (krumpli), petrezselyem gyökér, murok (sárgarépa), tárkony, hagyma, fokhagyma,  kis kockákra vágott hús, vagy füstölt hús, tárkonyos ecet (a sima is jó), liszt, tejföl, só.

Elkészítése:
Én 4 személyre egy kisebb hagymát apróra összevágok, amit kevés olajon megdinsztelek. 1-1 fehér- illetve sárgarépát kis darabokra felaprózok, hozzáadom a hagymához a fokhagymával és a hússal  együtt, majd  még kevergetés közben kicsit párolom. Ezután hozzáadom a 2 közepes (vagy nagyobb), kis kockákra összevágott krumplit is, felöntöm vízzel, sózom, és belemorzsolom a tárkonyt. Mikor megpuhult, kis ecettel ízesítem, majd 1-2 kiskanálnyi tiszttel és tejföllel behabarom.
Finom, könnyű leves, főleg meleg nyári napokon. 

Tárkonyos ecet könnyen készíthető otthon. Egy üveget tegyünk tele friss tárkonnyal, öntsünk rá ecetet és zárjuk le. Nagyon sokáig eláll.

A felaprított pityóka, murok, petrezselyem gyökér és
a tárkonyos ecet



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése