2010. november 17., szerda

Puncstorta rumos meggyel



Hozzávalók a tésztához: 9 tojásos piskóta ( 9 tojás, 9 evőkanál liszt, 9 evőkanál cukor),
a töltelékhez: 1 csomag puncspuding, fél liter tej, ízlés szerint cukor, 1 dl rum, 10 dkg csokoládé, kevés tej, 4 evőkanál darált dió, mazsola, kevés meggylé, sárgabaracklekvár,
a díszítéshez: kb. 10 dkg cukor, rum, rumos meggybefőtt

Elkészítése:
A tésztához elkészítjük a piskótát. A tojásfehérjét felverjük habnak, majd egyenként hozzáadjuk a sárgájákat, és tojásonként 1-1 kanál cukrot és lisztet. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
Először 2 tojásból süssünk egy vékony piskótalapot, ez lesz a torta teteje.
Majd süssünk 7 tojásból egy másikat. Ennek az alját vágjuk le, ez lesz a torta alja. A felső részt összevágjuk kis kockákra, majd még villával pépesítjük. A feldarabolt piskóta kétharmadából lesz a barna töltelék. Ehhez adjuk hozzá a darált diót, ízlés szerinti cukrot, mazsolát, a meggybefőtt levéből 2-3 kanállal, az 1 dl rumnak egy részét (több mint a felét), és a kevés tejben felolvasztott csokoládét.
Ezután készítjük el a rózsaszín tölteléket. A pudingot főzzük sűrűre a fél liter tejjel, cukrozzuk, majd tegyünk el belőle annyit, amennyivel a tortát bevonjuk. A többi pudingot keverjük a megmaradt egyharmad piskótadarabokhoz, és adjuk hozzá a maradék rumot.
Ezután megtöltjük a tortát, melyhez visszatesszük a sütőforma oldalát. A torta alsó lapját kenjük be a sárgabaracklekvárral, majd először a csokoládés, utána a puncsos tölteléket simítjuk rá. A tetejére tesszük a 2 tojásból készített piskótalapot. Levesszük róla a sütőforma oldalát, a maradék pudinggal bevonjuk a tortánkat.
Ezután feldíszítjük a meggyszemekkel, és rácsurgatjuk a cukormázat. A cukormázhoz a cukrot kevés vízzel felfőzzük, színezéséhez a meggybefőtt levét használjuk, és rummal ízesítjük. Ha az egész tortát be akarjuk vonni cukormázzal, akkor nagyobb mennyiséget készítünk.
Tálalás előtt jól lehűtjük.

A torta alsó lapját megkenjük sárgabaracklekvárral

Ezután rákerül a töltelék

Rumos meggyel díszítjük

A végén ráöntjük a cukormázat

És már csak enni kell.....



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése