2025. december 20., szombat

Sárgadinnye dzsemmel és fügesajttal töltött mézespuszedli - Advent negyedik vasárnapjára, és Ani blogjátékjára





Már a közelgő karácsony jegyében sütöttem ezeket a mézespuszedliket. Készültek kiszúróval is: szív, csillag, fenyőfa.... formájú mézesek, tetejük kidíszítve, és ezek a töltött puszedlik, mint régebben itt, csak most más töltelékkel és más lekvárral.




Aninál, "A parókia konyháján túl" blog háziasszonyánál karácsonyi játék van!  

Kedvenc díszletem! 
címmel.
 
A határidő december 28 éjfél. "Egy képpel kellene megmutatni, hogy az ételek mellé milyen díszletet szeret használni a kedves bloggertárs" - ezt kéri Ani.

Először egy régebbi képpel szerettem volna jelentkezni, de most ez a legutolsó fotóm annyira megtetszett, hogy ezzel szeretnék benevezni. Ezek a képek jól tükrözik, hogy valójában milyen háttereket szeretek. 
Karácsony környékén a mostanihoz hasonlókat, gyöngyökkel, fenyőágakkal és angyalkákkal, gyertyákkal (ezeken a képen pont e kettő utolsó nincs 😊, de hát mindent nem rakhatok rá egy képre). Más ünnepekkor is ami aktuális, de szeretem a virágokat, terméseket, a csecsebecséket, a kézimunkáimat is szívesen ráteszem, ami illik az ételhez. Szívesen használok fehér háttereket, de az élénk színeket is nagyon szeretem. 
Úgyhogy sokféle háttér a kedvencem, "stílusban" a népiestől az elegánsig. Persze nem sikerül mindig úgy ahogy eltervezem, de igyekszem.....




Hozzávalók a tésztához: 25 dkg finomliszt, 13 dkg cukor, 8 dkg méz, 8 dkg vaj, 1 evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék, ízléstől függően kb. másél-két mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 tojás + 1 a kenéshez, 1 kisebb citrom, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna,
a töltelékéhez: sárgadinnye dzsem vagy lekvár és fügesajt,
a teteje megkenéséhez: 1 tojás,
a teteje kidíszítéséhez: 1 tojás fehérje, kb. 12 dkg porcukor és 2 evőkanál citromlé.

Elkészítése:
A mézet a vajjal felforrósítottam. A cukrot kikevertem a tojással és 1-2 evőkanál citromlével, majd hozzáadtam a mézes keveréket. Apránként hozzákevertem a lisztet, a benne elkevert szódabikarbónával, a citrom reszelt héját és a fűszereket.
Hideg helyen pihentettem egy éjszakát. Ekkor kinyújtottam, bögre méretű kerek lapokat szaggattam, közepükbe egy-egy kiskanál sárgadinnye dzsemet és fügesajt darabkákat tettem, melyet körbecsomagoltam a tésztával, vagyis gombócot formáztam belőle. Megkentem tojással, majd előmelegített sütőben megsütöttem.
Mikor kihűltek, megcsináltam a tojásfehérje habot. A fehérjében elkevertem a porcukrot és a citromlét, és gőz fölött  kevergetve kicsit besűrítettem, majd megkentem vele a puszedlik tetejét.
Finom puha lett, amiket fémdobozba tettem.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése