2025. december 27., szombat

Fügebor - Szilveszterre






Nemsokára itt az év vége, mikorra már el is készült és összeérett a fügék idei őszi terméséből a bor. Minden évben Apukám készíti ezt a finom itókát, de idén én is megpróbálkoztam 1 kg fügéből, már a késői, novemberi termésből. Ezek már nem voltak annyira édesek, mint amik korábban érettek, de a színűk gyönyörű volt. Nem volt szívünk a fán hagyni, bár így is sok maradt még rajta, talán a madarak is jóllaktak belőle. November elején szedtük, mikor Mindenszentekre otthon jártunk.
 
 
Ezzel a finom nedűvel koccintva kívánok mindenkinek vidám Szilveszterezést!
 

Hozzávalók: az első felöntéshez 1 kg füge, 1 kg cukor, 1 dkg élesztő, 1 dkg borkősav, 3 liter víz, a további második újra 1 kg cukor, 1 dkg élesztő, 1 dkg borkősav, 3 liter víz.

Elkészítése:
A fügéket feldaraboltam és egy nagy befőttes üvegbe tettem. Elmorzsoltam az élesztőt és a borkősavval együtt rászórtam. A cukrot a vízzel felfőztem, és amikor kihűlt, a fügére öntöttem, majd tüllel lekötöttem. Két hétig így hagytam állni, közben naponta megrázogattam. A két hét leteltével egy gézdarabon leszűrtem, és üvegekbe töltöttem, de a az üveg tetejét nem csavartam rá szorosan, csak lazán tettem rá.
A fügét visszaöntöttem a kiöblített üvegbe, és újabb adag cukrot vízzel felfőzve ráöntöttem, élesztővel és borkősavval meghintve, majd ugyanúgy jártam el a továbbiakban, mint először. Amikor a második öntet is elkészült, az egészet összeöntöttem, és hagytam 2-3 hétig összeérlelődni. 
Ekkor újra leszűrve üvegekbe töltöttem és most már gondosan lezárva hűvös helyre tettem. 
Lehet iszogatni belőle!


Otthon Mözsön az egyik fügebokor. Levei már vidám sárgába őszi "ruhában", 
november 2-án, amiről szedtük a bornak valót

Termés még mindig sok volt rajtuk...


Már itthon, összedarabolva, üvegben....


Felöntve a cukros vízzel, pár nap múlva így elszíneződött már a víz

Két hét múlva, lezajlott már az érlelődés, le lehetett fejteni a szép sötét bort

Már a következő érlelés kezdete, ez sokkal világosabb....

...de jó két hét múlva ez is szép színű lett, bár kicsit világosabb

Itt a két érlelésből lefejtett bor. A bal oldali három üvegben az első érlelés, 
a jobb oldaliak a második érlelésből származó bor




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése