Gyerekkoromban mindig nagyon vártam a Mikulást. Igen, a Mikulást, nem a Télapót, mert nálunk a Mikulás jött. Ilyenkor mindig kaptam fügét, mert abban az időben fügét először csak ilyenkor december elején lehetett kapni, és az különleges csemege volt. Meg kaptam még mogyorót, cukorkaféléket, de csokit nem, mert az abban az időkben kapható csokikat nem szeretettem, és nem ettem meg. Nem úgy mint most, mert most nagyon finomak, és bármennyi jöhet belőlük 😋, csak kávé ízesítésűek ne legyenek!!!
Idén Mikulásra ezeket a sajtos tallérokat sütöttem, amik az új sütőnk második sütése volt. Nagyon finom ropogtatni valók lettek!
Hozzávaló 45 db tallérhoz: 13 dkg liszt, 4 dkg margarin, 1 tojás fele, kb. 1 csapott fél mokkáskanál sütőpor, 1 csapott kiskanál só (vagy ízlés szerint), 4 dkg reszelt sajt, kb. fél dl tejföl, ízlés szerint köménymag és egy kevés törött paprika,
sütéskor a sütőlap megkenéséhez: olaj.
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrtam, kisodortam, nem túl vékonyra, de nem is nagyon vastagra, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Gáztűzhelyen sütöttem. Az elején, még üresen 1-2 percig melegítettem a sütőt, majd mindkét lapját megkentem olajjal, amit minden újabb lapocskák sütése előtt megismételtem. Egyszerre 6 lapocska fér bele. Gyorsan megsülnek, és nem is hagytam teljesen nagy lángon, hogy ne égjenek meg. Sütés közben egyszer-kétszer megfordítottam az egész tallérsütőt, hogy a mindkét oldalát érje a láng.










Ó, de fog örülni a Mikulás hogy ilyen finom ropogtatni valóval várod! Nagyon guszta, és szuper a sütőd hozzá. Fügét valóban csak az ünnepek előtt lehetett kapni a boltokba, és emlékszem sokszor olyan kemény volt, alig tudtam elrágni. :) A mai gyerekek nem is tudják milyen jó soruk van.
VálaszTörlés