A mézeskalács szívek, csillagok, virágok.... |
Az első kisült adag már a fémdobozban |
A szilvalekváros mézes puszedlik |
Elkészült az első adag idei mézesem, mert ugye nincs karácsony mézes nélkül
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg finomliszt, 12-13 dkg cukor, 8 dkg méz, 7-8
dkg vaj, 1 evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék, ízléstől függően kb. másél-két mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 tojás + 1 a kenéshez, 1 kisebb citrom, 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
a tetejére: aszalt sárgabarack, aszalt vörös áfonya, földimogyoró, héjnélküli tökmag, mandula, mazsola, kandírozott gyömbér, birsalmasajt (ezeket használtam most), de tehetünk rá különféle cukrozott citrushéjat, mogyorót, vagy bármit ami finom és amit szeretünk.....
a tetejére: aszalt sárgabarack, aszalt vörös áfonya, földimogyoró, héjnélküli tökmag, mandula, mazsola, kandírozott gyömbér, birsalmasajt (ezeket használtam most), de tehetünk rá különféle cukrozott citrushéjat, mogyorót, vagy bármit ami finom és amit szeretünk.....
Elkészítése:
A mézet a vajjal felforrósítottam. A cukrot kikevertem a tojással és 1-2
evőkanál citromlével, majd hozzáadtam a mézes keveréket. Apránként
hozzákevertem a lisztet, a benne elkevert szódabikarbónával, a citrom reszelt
héját és a fűszereket.
Hideg helyen pihentettem egy éjszakát. Ekkor vékonyra
kinyújtottam, kiszaggattam, megkentem tojással, kidíszítettem a különféle hozzávalókkal. Előmelegített sütőben kb. 7-8 perc alatt sülnek meg. Mikor kihűltek jól zárható fémdobozba tettem, így sokáig eláll, és puha marad, míg el nem fogy.
Kísérletképpen egy kevés puszedlit is készítettem. Ehhez bögre méretű kerek lapokat szaggattam, közepükbe egy-egy kiskanál szilvalekvárt tettem, melyet körbecsomagoltam a tésztával, vagyis gombócot formáztam belőle. Megkentem tojással, és szorosan egymás mellé tett mandulaszeletekkel borítottam be, melyek a sütőben a tészta dagadása következtében eltávolodtak egymástól.
Ez is finom puha lett, és szintén fémdobozba tettem, már ameddig volt belőle.....
A díszítés hozzávalói fentről jobbra: aszalt sárgabarack, aszalt pirosáfonya, földimogyoró, héjnélküli tökmag, mandula, mazsola, középen kandírozott gyömbér, alatta birsalmasajt |
A kiszaggatott és feldíszített mézesek, sütés előtt |
Pazar díszítés!!
VálaszTörlésCsodálatosak!! Akár karácsonyfára aggatva is meseszépek lehetnek! Nagyon gondolkodóba ejtettél most...milyen recept alapján csináljam a karácsonyi mézeseket? :)
VálaszTörlésNe şeker şeyler...
VálaszTörlésNagyon helyeskék lettek, és tetszik a szilvalekváros puszedli is, biztosan finom! :)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek! Szeretem ezt a fajtát sütni, mert finom és végig puha marad, míg el nem fogy.... :)
VálaszTörlésCsodaszépek!
VálaszTörlésDe szépre díszítetted őket! Már a látványa csábító:-)
VálaszTörlésCsodaszépek lettek, olyanok, mintha egy meseház kellékei lennének:) Olyan szépek, sajnálnám megenni.
VálaszTörlésLilla, Gerdi, köszi.
VálaszTörlésTrollanyu köszi, mi eszegetjük őket, alig van már belőle :) Karácsonyra új adagot kell sütnöm...
Nagyon szépségesen feldíszítetted ezeket a mézesek, öröm még nézni is őket.
VálaszTörlésHú ezt lopom!! Az aszalt gyümölcsös és mandulás most jól jönne! :)
VálaszTörlésGizi, Barbi, köszi! Próbáljátok ki nyugodtan, régóta ez a recept szerint sütöm, nagyon bevált nálam....
VálaszTörlés