A kocsonya mögött sajnos nem igazi az a nagy darab sajt, a szőlő és a bor, csupán egy műanyag tányéralátét, díszletként 😀 |
Hasonló rakott sertés belsőségeket és disznósajtokat már többször készítettem, nagyon szeretjük az ilyen fajta ételeket, főként vacsorára. Most ez annyiban különbözik a többitől, hogy ebben a belsőségekből csak nyelv van, viszont tettem bele körmöt is, ami eddig nem volt.
Mellé nagyon jól illett a főtt tojás és a többféle zöldség....
Hozzávalók: 1 sertésköröm, 1 sertésnyelv, 1 sárgarépa, só ízlés szerint, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, pár szem szegfűbors, szemes bors, borókabogyó,
az összeállításnál az aszpikhoz: 2 dl a főzővízből, 2 teáskanál zselatinpor (ennyi elég volt, mert a körömtől kocsonyásodik a lé), 1 kiskanál pirospaprika és frissen őrölt bors.
Elkészítése:
A körmöket megmostam, megtisztítottam, hosszába félbevágtam, a nyelvet nagyobb darabokra vágtam, a sárgarépát pedig csak hosszában kettévágtam. Ez a mennyiség egy 5 dl-es megüresedett margarintégelybe pont elfért.
A körmöt és a nyelvet sóval és a fűszerekkel megfőztem, ez két óra, de lehet hogy több is volt. Addig kell főzni, hogy könnyen leváljon a csontról a hús. Ekkor a nyelvről lehúztam a külső érdes bőrt, és kisebb darabokra vágtam össze. A körmöt teljesen kicsontoztam. A sárgarépát is feldaraboltam (ezt már főzés közben kivehetjük, hogy ne legyen túl puha, mert előbb fől meg, mint a húsok).
A főzővízből 2 dl-t átszűrtem és felforraltam 2 teáskanál zselatinporral. Ízlés szerint még sóztam, borsoztam, és elkevertem benne kevés pirospaprikát is.
A húsokat és a répadarabokat a frissen tartó fóliával együtt beletettem a tégelybe, úgy hogy mindből jusson mindenfelé. Ráöntöttem a még meleg aszpikot, kicsit megigazgattam, hogy a léből mindenhova kerüljön, majd hideg helyre tettem dermedni.
A húsokat és a répadarabokat a frissen tartó fóliával együtt beletettem a tégelybe, úgy hogy mindből jusson mindenfelé. Ráöntöttem a még meleg aszpikot, kicsit megigazgattam, hogy a léből mindenhova kerüljön, majd hideg helyre tettem dermedni.
Csak másnap ettünk belőle először, addigra már szépen lehetett szeletelni.
Hűha ez nagyon finom lehetett , nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, nagyon finom volt, legközelebb majd valamikor rakott nyelvvel próbálkozok 😀. Régen többször vásároltunk olyat, az is nagyon finom volt.
TörlésNagyon guszta, váljék egészségetekre! Mi is nagyon szeretjük a hasonló aszpikos húsokat, és a kocsonyát is.
VálaszTörlésKöszönjük szépen Éva, nekünk s kedvencünk az efféle finomság!
TörlésJól néz ki!
VálaszTörlésKöszi szépen!
TörlésEltitkolhatnám....de minek...Szóval az én kocsonyámban is fő láb, meg farok, meg néha még bőr is - a színhúson kívül...Mert ugye ezek kellenek a lé megdermedéséhez...de hogy én ezeket meg nem eszem, az biztos. Viszont a szomszéd kutyája jól jár, ha én kocsonyát főzök... :-)
VálaszTörlésDe jó sora van a szomszéd kutyának, a legfinomabb falatokat ő kapja meg 😀😀😀
TörlésNagyon guszta lett, én is szívesen elfalatozgatnék most belőle.
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
Törlés