A nudli porcukorral, mákkal, áfonyalekvárral és áfonyával 😋 |
Itt még csak áfonyával... |
....porcukorral, mákkal és áfonyával... |
...végül közelebbről, ahol már minden rajta |
Kicsit hasonlít a szokásos nudli receptemhez, mégis kicsit más, mert a finomliszt egy részét réteslisztre cseréltem, és nincs bene tojás. Nagyon finom lett, sem ízre, sem állagban nem hiányzott belőle a tojás.
Csak egy kicsi adagot készítettem, egy ebédre valót kettőnknek, ebbe 1 tojás sok lett volna, így nem került bele 😀.
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg jó puhára főtt, áttört krumpli, kb. 5 dkg finomliszt, 2 dkg rétesliszt, csipet só, 1-2 kiskanál cukor, 2,5 dkg lágy vaj vagy margarin,
a morzsához: zsemlemorzsa (nem mértem mennyi, amennyit jónak láttam), vaj, margarin vagy olaj, cukor, fahéj (ezeket sem mértem, amennyit megkívánt a prézli mennyisége),
a morzsához: zsemlemorzsa (nem mértem mennyi, amennyit jónak láttam), vaj, margarin vagy olaj, cukor, fahéj (ezeket sem mértem, amennyit megkívánt a prézli mennyisége),
tálalásnál: porcukor, darált mák, áfonyalekvár és friss vagy fagyasztott áfonya
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam. Kis golyókat csináltam, amiket kézzel 4-5
cm hosszúra megnyújtottam, majd a két végét elkeskenyítettem. Bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben
kifőztem.
Közben elkészítettem a prézlit. Margarinon cukor hozzáadásával
megpirítottam a zsemlemorzsát, végül elkevertem benne ízlés szerint őrölt fahéjat.
A kifőtt nudlikat szűrőlapáttal kiszedtem a vízből, és a prézlibe forgattam.
A kifőtt nudlikat szűrőlapáttal kiszedtem a vízből, és a prézlibe forgattam.
Tálaláskor áfonyalekvárt és fagyasztott áfonyát kínáltam hozzá.
De adhatjuk más lekvárral vagy egyéb idény-, illetve mirelit gyümölccsel is.
Mindenképpen nagyon finom!
Nagyon guszta és finom lehetett, váljon egészségetekre ! Én is tojás nélkül készítem ezt a fajta tésztát akár nudli, derelye vagy gombócot csinálok !
VálaszTörlésKöszönöm Éva, szerintem sem hiányzik belőle a tojás, ugyanolyan finom és az állaga is nagyon jó.
TörlésNagyon finom ebédetek volt, váljék egészségetekre! Remek hogy tojás nélkül is finom lett a nudli!! Én pl. ha levesbe csinálok húsgombócot abból hagyom ki a tojást, és nem esik szét.
VálaszTörlésKöszönjük szépen Éva! Kicsit lehet spórolni a tojással, és így is finom lesz a végeredmény.
TörlésMi ezt sufnudlinak hívtuk - nagymamám csoda finomat tudott készíteni. Jó régen nem ettem, ideje lenne feleleveníteni az emlékeimet, a tejfölös krumplis galuskával együtt....
VálaszTörlésKöszi szépen Mari! Igen, több neve is van, tájegységenként, de fő hogy finom! Örülök, hogy szép emlékeid vannak a múltból, nem is árt néha feleleveníteni a szép régi pillanatokat...
Törlés