2024. február 27., kedd

Sertésmáj pörkölt zöldborsóval





A májakat minden formájában szeretjük, most egy fűszeres, sertésmájból készített pörköltre esett a választásom. A resztelt májba is általában szoktam zöldborsót tenni, gondoltam ebben is finom lesz. És valóban az lett....😋

A hozzávalók mindegyikét mennyiség nélkül írom le, mivel ha valaki véletlenül el szeretné készíteni, úgyis annyiból főzné, amennyi a családnak kell, és ízlés szerint fűszerezné. Én nem csináltam sokat, mert ilyen hasonló májételekből mindig csak annyit főzök, amit egy ebédre megeszünk.

Hozzávalók: sertésmáj, hagyma, zsír, pirospaprika, zöldborsó, őrölt bors (ha lehet frissen őrölt), házi gulyáskrém, só, szárított morzsolt majoránna, babérlevél, ecet,
köret: héjában főtt krumpli.

Elkészítése:
Úgy kezdtem, mint egy bármilyen más pörköltet. A hagymát apróra vártam, kis só hozzáadásával megdinszteltem a zsíron. Ezután hozzáadtam a csíkokra vagy kockákra vágott májat, egy-kétszer átforgattam, megszórtam a pirospaprikával, és felengedtem kevés vízzel. Fűszereztem a frissen őrölt borssal, a gulyáskrémmel, a majoránnával és beletettem 2-3 babérlevelet.
Mikor félig puhára főtt, hozzáadtam a borsót, kicsit sóztam is még, majd így együtt készre főztem. A végén ízlés szerint ízesítettem pár csepp ecettel.
Közben odaállítottam pár szem krumplit héjában főni.

Tálalásnál kínálhatunk hozzá még pár csepp ecetet, ha szükséges, és egy-két szelet erős paprikát is, valamint egy-egy pohárka sört 🍺, aki igényli.  Köretnek pedig natúr főtt krumplit adunk, és én még egy-két szelet savanyított zellert is kínáltam hozzá.





10 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, finom lehetett ! Csirkemájat szoktam készíteni csak és már én is csináltam zöldborsóval is jó párosítás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, nagyon finom volt. Csirkemájjal is finom lehet, a zöldborsó mindenféle májhoz jól illik.

      Törlés
  2. Még nem is jutott eszembe, hogy májból pörköltet készítsek. Resztelni szoktam, rántani, vagy májkrémet készítek a csirkemájból. Nagyon kedvcsinálóak a képeid.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Ani! Csirkemájpörköltet Anyukám szokott csinálni, nyáron sok piros paprikával, nagyon finom az is:
      http://katalin-konyha.blogspot.com/2011/09/csirkemajporkolt.html
      Próbáld ki egyszer, nagyon finom mindegyik, legalábbis mi szeretjük.

      Törlés
  3. Nagyon guszta!! Nagyon szeretem a sertésmájat, és milyen régen volt már nálunk. Köszönöm Katikám, hogy eszembe hoztad. Babérlevelet és ecetet, na és zöldborsót eddig soha nem adtam hozzá, de ki kell hogy próbáljam így is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, próbáld ki, neked is ajánlani tudom. Nekünk nagyon ízlik 😋, akár csirkéből, akár sertésből, de borjúmájból is nagyon finom!

      Törlés
  4. Annyira guszta, mintha csak egy étteremben rakták volna elém. Sokszor készítek hagymás májat, de nagyon tetszik ez a zöldborsós változat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, nagyon kedves vagy! Finom borsóval, próbáld ki egyszer.

      Törlés
  5. Jól néz ki - de hát nálad minden étel olyan, mintha főzőversenyre készülne...Csodálom a türelmedet, a fantáziádat, indulhatnál főzőversenyen is !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a kedves soraidat, annyira azért nem vagyok profi, de jól esett amit írtál 😊😊.

      Törlés