2024. február 4., vasárnap

Bécsi palacsinta


Tálalva

Még a pörkölt mandula nélkül....

 
...és már tetején a mandula

Egy másik adag kimerve

Végül még egyben a tálban, mielőtt kimertünk volna belőle


Nemrég láttuk a "Főmenű" műsorában hogy Széll Tamásék Bécsi palacsintát sütöttek. Már nálam is régóta tervben volt, de sosem került rá a sor. Most eljött az ideje. 
A palacsintákat a férjem sütötte meg - mert én nem tudok palacsintát sütni, de az az igazság, hogy nem is akarok, elég ha eszem 😀. A palacsinták összeállításáig végig együtt készítettünk mindent, de sok mindent másként csináltunk, mint a műsorban. 

Ha érdekel, nézzétek meg a miénket és a műsorban látottakat is..... Nagyon finom volt a vaníliás-pudingos öntettel és tetején a pörkölt mandulaszeletekkel!

Hozzávalók nálunk, a palacsinták tésztájához: 25 dkg liszt, 1 tojás, 2 evőkanál cukor, 2,5 dl tej, kb. 2 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz (amennyi szükséges a kívánt sűrűséghez),
a túrótöltelékhez: 40 dkg rögös túró, 2 tojás (szétválasztva), 12 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 1 tasak vaníliás cukor, 4 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, egy-két kanál tejföl, kis marék mandula (amennyi a képen látszik) és hozzá kevés cukor,
az öntethez: 5 dl tej, fél csomag vaníliás puding por, 4 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint), 2 tasak vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, 
a tetejére: pörkölt mandulaszeletek.

Elkészítése:
Először a palacsintákat sütöttük meg, az alaposan elkevert hozzávalóiból. 13 db lett belőle, amiből 11 db-ot használtunk fel, ennyi fért bele a kerámiatálba.
 
A töltelékhez kevés kristálycukrot karamellizáltunk, majd hozzákevertük a meghámozott egész mandulákat és grillázst készítettünk. Amikor elkészült, egy sütőpapírra tettük és hagytuk kihűlni. A mandulagrillázst késsel durvára vágtuk.
A tojásokat szétválasztottuk, a sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral kihabosítottuk Hozzáadtuk az áttört túrót és a mazsolát. Ízesítettük citromhéjjal és a levéből egy kanállal. Kevés tejföllel lazítottuk. A tojásfehérjéből kemény habot vertünk, és hozzáforgattuk a túrós keverékünkhöz. Végül pedig a mandulagrillázst is hozzákevertük.

Ezután a vaníliaszószt készítettük el, nagyon egyszerűen, fél csomag vaníliás pudingporból, amiből nagyon finom öntetet lett. Ugyanúgy csináltuk, mint egy normál pudingot, csak ez hígabb lett, és amikor félig sűrűsödött már, óvatosan hozzákevertük a tojássárgájákat, és együtt készre főztük.

Most már elkezdhettük az összeállítást. A palacsintákat megkentük a töltelékkel, feltekertük, és mindegyiket keresztben harmadoltuk. Vágott felükkel felfelé szépen egymás mellé állítva elrendezgettük, és leöntöttük a vaníliaszósszal.
190 fokos sütőben összesütöttük kb. 20-25 perc alatt. Pirított szeletelt mandulával meghintve forrón-melegen tálaltuk.


A karamellizált mandula....

....és összeaprítva

A túrótöltelék megkeverése

A mandula hozzáadása a túróhoz

A kisült palacsinták

A palacsinták megtöltése...

...és már a megtöltöttek

A harmadolt palacsinták a tűzállótálban

Ráöntjük a vaníliás öntetet

Sütésre készen



12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta most jöhetne egy kicsi belőle , nagyon finom lehetett !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, nagyon finom volt. Most nekem is jöhetne belőle, mert már rég elfogyott.

      Törlés
  2. Nem semmi, finomság extra módon! :-) De hogy te ne tudnál palacsintát sütni, ezt még fel kell dolgoznom.... ;-)) Mindenesetre nagy pacsi a férjednek is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Zsuzsa, mindketten! Nagyon finom volt, de sok munka is volt az extrákkal 😀.
      Én valóban nem tudok palacsintát sütni, de így sokkal jobban járok 😀😀.

      Törlés
  3. Fenséges, gazdag tartalmú recept, finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska, tényleg fenséges volt 😀.

      Törlés
  4. Micsoda ünnepi ebéd - mert nem "sima hétköznapra" való a sok bele-kellő finomság miatt...Én szívesen megenném egy torta helyett is. Csupa (drága) finomság van benne és még szép is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, nagyon finom volt, ünnepi asztalon is megállná a helyét. Tartalmas, laktató, mi háromszor ettünk belőle, mire elfogyott, sajnos 😀.

      Törlés
  5. ÓÓÓÓ, ez a palacsinta valami isteni finom lehetett! Bécsi túrós palacsintát már sütöttem, de az ennek a közelében se mehetne. Micsoda ötlet, karamellizált mandulát tenni a töltelékbe.... nagyon, de nagyon finom lehetett. És látom a vanília öntetet sem spóroltad le.Váljék egészségetekre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, mandulát beletenni nekünk sem jutott volna az eszünkbe, de nagyon jó volt benne, ötletes volt ez a műsor. A vanília öntet inkább puding volt, ez a mi ötletünk volt, gondoltuk jobb ha sűrűbb, tartalmasabb 😀.

      Törlés
  6. Nagyon különleges receptet készítettél. Anyukám sütött hasonlót, de egyben hagyta, és cukros tejföllel öntötte le a tepsiben. Úgy sült meg. Te ne tudnál palacsintát sütni? Ez olyan lehet, mint az, hogy én még soha nem készítettem szódát és nem nyírtam füvet, mert nem…akarok. Ani

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, finom volt, de amit a Anyukád sütött, az is nagyon finom lehetett a cukros tejföllel.
      Igen, az valóban úgy van, hogy amit az ember nem akar, azt nem is tud 😀.

      Törlés