Már régóta tetszettek a túrófánkok, de eddig nem került rá sor, hogy megsüssem. Most megláttam Gizinél a szép kerek túrófánkjait, így gyorsan el is készítettem, hisz nemsokára vége a farsangi szezonnak, és mi idén még nem is ettünk fánkot. Persze fánkot egész évben lehet sütni és enni, de mégis a téli időszakban esnek a legjobban.
Nem a legszebbre sikerültek, és nem is a legszuperebb fotók, de nagyon finomak lettek, leves után ez volt egyik nap az ebédünk.
Elkészítése:
A túrót villával kicsit összenyomkodtam, hogy ne maradjanak darabok. Hozzáadtam a reszelt citromhéjat, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a rumot, és az egész tojást. Kanállal összekevertem.
Ezután hozzászitáltam a sütőporral összekevert lisztet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrtam. (ha túl lágy lenne a tészta akkor egy pici lisztet, ha túl kemény akkor egy pici tejfölt keverjünk hozzá!!!) nekem pont jó állagú lett.
Ezután a tésztából nagyobb diónyi golyókat formáztam. A forró olajba óvatosan belehelyeztem a tésztagolyókat, majd pár perc alatt szép aranybarnára sütöttem a fánkokat. (sütés közben többször fordítsuk át, hogy szép egyenletesen süljön)
Porcukorral meghintve, sárgabarack lekvárral tálaltam.
Hozzávalók, nálam: 25 dkg túró, 1 vaníliás cukor, 2 evőkanál kristálycukor, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás, 1 evőkanál rum, 12,5 dkg liszt, 1/4 csomag sütőpor,
a sütéshez: olaj,
tálalásnál: porcukor és lekvár..
Elkészítése:
A túrót villával kicsit összenyomkodtam, hogy ne maradjanak darabok. Hozzáadtam a reszelt citromhéjat, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a rumot, és az egész tojást. Kanállal összekevertem.
Ezután hozzászitáltam a sütőporral összekevert lisztet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrtam. (ha túl lágy lenne a tészta akkor egy pici lisztet, ha túl kemény akkor egy pici tejfölt keverjünk hozzá!!!) nekem pont jó állagú lett.
Ezután a tésztából nagyobb diónyi golyókat formáztam. A forró olajba óvatosan belehelyeztem a tésztagolyókat, majd pár perc alatt szép aranybarnára sütöttem a fánkokat. (sütés közben többször fordítsuk át, hogy szép egyenletesen süljön)
Porcukorral meghintve, sárgabarack lekvárral tálaltam.
Minden golyó formázása előtt picit lisztezzük be a tenyerünket, úgy nem ragad rá a tészta - én sajnos ezt kihagytam, mert nem olvastam el figyelmesen Gizi leírását, és így nem lettek olyan szép kerek, sima oldalú fánkjaim, mert eléggé ragadt a kezemhez. Ha nem is lettek szépek, de nagyon finomak voltak!
Majd legközelebb jobban ügyeskedek, meglátjuk....
Nagyon guszta nálad is , gurulhatna most hozzám pár darab! Finom lehetett!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva! Gurítanám szívesen, de sajnos már nincs belőle 😀.
TörlésKatikám, gyönyörűek lettek a fánkjaid, éppen ilyennek kell hogy legyen.... és különben is az íze a lényeg, és nagyon örülök hogy Nektek is ízlett! Külön szeretném megköszönni, hogy megemlítettél, és belinkelted a blogomat. Most jó nagyokat nyelek a fánkjaid láttán, és holnap kell hogy vegyek egy csomag túrót.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva a kedves soraidat, és a receptet is! Biztos nálunk is lesz repeta, hisz ezt is, mint minden fánkot, bármikor megsüthetjük, nem kell hozzá farsangnak lenni 😀.
TörlésA túrófánkot mi is szeretjük, de nem a nem a külső a lényeg! Biztos finomak voltak!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ani, örülök, hogy ti is szeretitek. Nagyon finomak voltak, mi nem is ettünk még ilyet.
TörlésNem ismertem - de úgy látom, fél adagból is elkészíthető. Meg is fogom próbálni. Köszönöm az ötletet. (Nekem is gyakran az a bajom, hogy egy személyre elég nehéz bizonyos ételeket készíteni, és pl. nem tudom, ez a tészta, vagyis fél adagja miképp viselkedne fagyasztás és felolvasztás után. Sok mindennel meg lehet csinálni, de azt hiszem ezzel nem.)
VálaszTörlésKöszi szépen! Készítsd el nyugodtan fél adagból, nagyon finom volt. A tészta lefagyasztását én sem ajánlanám, ebből könnyen lehet kis adagot megkeverni.
TörlésSzámomra kevésbé tökéletesen is vonzó fánkok, biztosan finomak voltak. :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Zsuzsa!
TörlésÓ, ez így is tökéletes, legalább látszik rajta a "home made" jelleg. Én is nagyon szeretem és gyorsan el is készül.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea, biztos nálunk is lesz majd következő sütés.
Törlés