A tányér spárga-alátétje a lányunk alkotása, ajándékba kaptuk tőle 😊 |
Ádvent harmadik vasárnapjára Nutellás kekszet sütöttem, amit Melindánál, a "Gerdi süti" című blogján láttam meg még november végén. Már akkor elhatároztam, hogy lesz ismétlése, és akkor mogyorót is fogok bele tenni. Nagyon jó ötlet volt, mert így nagyon finom lett. Most puszedlinek neveztem el 😀...
Ezek most tényleg olyanok lettek, mint amit gyerekkoromban olyan nagyon szerettem. Akkor, ha jól emlékszem mogyorós puszedli volt a neve. Most is lehet imitt-amott olyat kapni, de azok a régi ízek azért mégis másmilyenek voltak
😋.
Hozzávalók nálam, 48 db-hoz: 25 dkg liszt, 1 csipet só, 1 tasak sütőpor, 12 dkg cukor, 10 dkg megtisztított földimogyoró, 12,5 dkg (fél kocka) margarin, 1 egész tojás, 2 evőkanál Nutella.
A margarint és a Nutellát mikróban kicsit felmelegítettem, aztán hozzáadtam a cukrot és a tojást, majd az egészet jól kikevertem.
Másik tálban elkevertem a lisztet, a sót és a sütőport és a darált mogyorót, majd hozzáadtam a margarinos-Nutellás masszához, jól átkevertem.
Fél óra pihentetés után diónál valamivel kisebb golyókat formáltam a tésztából, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam úgy, hogy legyen 1-1 golyónyi hely közöttük.
180 fokos előmelegített sütőben megsütöttem. Addig sültek, míg kissé ellaposodtak, kirepedtek, s tetejük már nem volt teljesen lágy, de egészen szilárd sem.
Ahogy hűlnek szilárdulnak, meg is keményednek, de mégis omlósak maradnak, könnyen törhetőek.
Másik tálban elkevertem a lisztet, a sót és a sütőport és a darált mogyorót, majd hozzáadtam a margarinos-Nutellás masszához, jól átkevertem.
Fél óra pihentetés után diónál valamivel kisebb golyókat formáltam a tésztából, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam úgy, hogy legyen 1-1 golyónyi hely közöttük.
180 fokos előmelegített sütőben megsütöttem. Addig sültek, míg kissé ellaposodtak, kirepedtek, s tetejük már nem volt teljesen lágy, de egészen szilárd sem.
Ahogy hűlnek szilárdulnak, meg is keményednek, de mégis omlósak maradnak, könnyen törhetőek.
A száraz és a krémes hozzávalók kikeverése |
A puszedlik még golyó formájúak - sütés előtt..... |
...és sütés után |
Ó, igen. Én is emlékszem még az ízére, nagyon finom volt. Kár, hogy a régi jó dolgok szinte mind elmúltak, csak az emlékek maradnak. Nagyon csinosak lettek a sütijeid. Ízletes kirándulási "kellék".
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Épp ma voltunk kirándulni itt a közelünkben a Budai-hegyekben, a havas-jeges Guckler Károly erdei sétányon. Csak a puszedlik sajnos már elfogytak, így nem tudtunk belőle vinni....😊
TörlésÉn is emlékszem, de finom is volt, nagyon szerettem. Sajnos ha ma lehetne is kapni, az íze biztosan csalódás lenne. Viszont a Te puszedlid nagyon guszta, és a képeket elnézve, szinte érzem a finom illatát. Köszönöm a receptet, megfogom sütni a férjemnek. Nagyon ügyes a lányod, gratulálok Neki, nagyon szép az szép alátét.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, nagyon finom volt, tényleg hasonlított az íze a régihez. Sok sikert, ha elkészíted!
TörlésKöszönjük a gratulációt, a lányom nevében is!
Nagyon jól néz ki és igen finom lehetett, ügyes a lányod gratulálok neki én is.
VálaszTörlésKöszönjük kedves Lívia, a lányom nevében is!
TörlésÓh, Nutellás, ez nálunk kötelező lesz! <3
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, próbáld ki, biztos ízlik majd 😊.
TörlésÉn már egész biztosan láttam ezt a kekszet- létezik, hogy nem dicsértem meg? Akkor most megteszem: szépek, formásak, s egész biztosan jót tett neki a mogyoró. Jó ötlet, legközelebb tesztelem! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, jó tesztelést 😋!
Törlés