2020. december 26., szombat

Karamelles mézes krémes




Már napokkal karácsony előtt megsütöttem, így volt ideje átpuhulni és összeérni az ízeknek. Nagyon finom lett, bár a karamelles réteg lehetett volna kicsit magasabb - na majd legközelebb -, de összességében nagyon jól sikerült.
Már van a blogomon egy mézes krémes, nagyjából aszerint készült ez is, csupán annyiban különbözik tőle, hogy három helyett négy lapból áll, és középen egy karamelles krém is van.
 
Hozzávalók a 4 mézes laphoz: 45 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 5 dkg margarin, 3 evőkanál méz, 1 tojás, 
a grízes krémhez: 5 púpozott evőkanál búzadara, 6 dl tej, 20-25 dkg margarin, 15-20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2-3 evőkanál rum, 1 citrom reszelt héja,
a karamelles krémhez: 10 dkg cukor, 2,5  dl tej, 1/2 csomag karamellás pudingpor, 8 dkg vaj,
a krém alá: sárgabaracklekvár,
a tetejére: 10 dkg csokoládé és 1 evőkanál olaj.

Elkészítése:
Először a tésztát sütöttem meg, már előző nap. A tojást a margarinnal és a tejjel simára kevertem, majd hozzáadtam a mézet, a cukrot és a szódabikarbónával elkevert lisztet. (Ha nehezen akar összeállni, egy kis tejet adhatunk hozzá.) Fél órát hideg helyen pihentettem.
Ekkor a tésztát két részre osztottam. Az elsőt kisodortam 36 x 23 cm nagyságúra, amit sütőpapírral bélelt gáztepsibe raktam. A tepsiben kettévágtam - így egyszerre két lapot tudtam megsütni -, majd előmelegített sütőben 6-8 perc alatt megsütöttem. A tészta másik részével is így jártam el.
 
A grízes krémhez a tejben megfőztem a búzadarát, kihűtöttem. A cukrot és a vaníliás cukrot a margarinnal habosra kevertem, majd a kihűlt darával összekevertem. A végén hozzáadtam a rumot és a citrom reszelt héját.
 
A karamellkrémhez a cukrot borostyánszínűre karamellizáltam, hozzáöntöttem 1,5 dl tejet és alacsony lángon addig kevergettem, amíg teljesen felolvadt benne a cukor.  A maradék  tejben simára kevertem a pudingport, hozzáadtam a karamellás tejhez és sűrű krémet főztem belőle. A langyosra hűlt krémhez hozzáadtam a vajat és simára kevertem.

Elkezdtem összeállítani a krémest. Az alsó lapra rásimítottam a grízes krém felét. Rátettem a második lapot, ezt először megkentem lekvárral, erre jött a karamelles krém. Ezután rátettem a harmadik lapot, amire rákentem a megmaradt grízes krémet.
A negyedik lappal befedtem, és a gőz fölött felolvasztott, olajjal elkevert csokoládét egyenletesen elsimítottam a tetején.

Minimum egy napig pihentessük hűtőszekrényben, de hagyhatjuk két napig is állni, annál finomabb lesz. Ekkor felszeleteljük, addigra biztosan finom puha, omlós lesz a tészta.




10 megjegyzés:

  1. Nagyon finom és csodálatosan szép a mézes krémesed. Elolvastam a leírást, kicsit macerásnak találom az elkészítését. Szeretnék én is ilyet elkészíteni, de nem vállalkozok olyan sütik elkészítésére ami nagyon munkaigényes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Lívia! Valóban kicsit macerás, de nem vészes 😀. Nem bonyolult, csak ahogy írod is, időigényes, de néha megengedhetjük magunknak a kicsit munkásabb elkészítéseket is. Viszont mindenkinek ízlett! 😀

      Törlés
  2. Én viszont imádom, ezért nem tűnik olyan macerásnak az elkészítése!

    VálaszTörlés
  3. Micsoda hangulata van a képnek! Biztos finom a süti is. Jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ani, nagyon finom volt 😁.

      Törlés
  4. Nagyon finomat sütöttél! :) Ehhez hasonlót, grízes mézest régebben sütöttem,nem macerás, csak időigényes. Biztos vagyok benne, hogy megéri rászánni az időt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, nagyon finom volt, mindenképpen megérte a fáradságot!

      Törlés
  5. Csodásan néz ki ez a süti, ahogy a karamell rétegek elválasztják a tésztalapokat. Sajnos nekem a több lapos sütikhez nincs türelmem, de a nagymamám mindig készített nekünk. Megmaradt az ízélmény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, a sok lapos sütik sütése nekem sem a szívem csücske, de itt spóroltam a sütések számával, mert 2 lap ráfért egy tepsire 😁.

      Törlés