A mézes krémesek a karácsonyi süteményes tálon |
A recept a "Nagy süteményeskönyv"-ből származik, mely az ismertebb változattól - a négy réteg tésztával, középen a lekvárral - egy kicsit eltér. Eszerint csak három réteg tésztából készül és az egyik réteg krém enyhén kakaós. Így is nagyon finom lett....
Hozzávalók nálam (kicsit változtatva az eredeti receptet), a tésztához: 45 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 5 dkg margarin, 3 evőkanál méz, 1 tojás, 5 evőkanál tej,
a krémhez: 5 púpozott evőkanál búzadara, 6 dl tej, 20-25 dkg margarin, 15-20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2-3 evőkanál rum, 1 kiskanál kakaó,
a krém alá: sárgabaracklekvár,
a tetejére: 15 dkg csokoládé, 1 evőkanál olaj.
a krémhez: 5 púpozott evőkanál búzadara, 6 dl tej, 20-25 dkg margarin, 15-20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2-3 evőkanál rum, 1 kiskanál kakaó,
a krém alá: sárgabaracklekvár,
a tetejére: 15 dkg csokoládé, 1 evőkanál olaj.
Elkészítése:
Először a tésztát sütjük meg, akár előző nap is lehet. A tojást a margarinnal és a tejjel simára keverjük, majd apránként hozzáadjuk a mézet, a cukrot és a szódabikarbónával elkevert lisztet. (Nekem kicsit nehezen akart összeállni, ezért még egy kis tejet adtam hozzá.)
Jól átgyúrjuk a tésztát, majd háromfelé osztjuk. Mindegyiket 20x30 cm nagyságúra kisodorjuk. Sütőpapírral fedett tepsi hátulján egyenként megsütjük. Gyorsan megsülnek, kb 5-7 perc alatt.
A krémhez a tejben megfőzzük a búzadarát, kihűtjük. A cukrot és a vaníliás cukrot a margarinnal habosra keverjük, majd a kihűlt darával összekeverjük. A végén hozzáadjuk a rumot.
Elkezdjük összeállítani a krémest. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, rásimítjuk a krém felét. Rátesszük a második lapot, ezt is megkenjük lekvárral. A megmaradt krémhez hozzákeverjük a kakaót, és ugyanúgy mint az előzőekben, rásimítjuk a második lekváros lapra. A harmadik lappal befedjük, és a gőz fölött felolvasztott, olajjal elkevert csokoládét egyenletesen elsimítjuk a tetején.
Minimum egy napig pihentetjük hűtőszekrényben, de hagyhatjuk két napig is állni, annál jobb lesz.
Ekkor felszeleteljük, addigra biztosan finom puha, omlós lesz a tészta.
Elkezdjük összeállítani a krémest. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, rásimítjuk a krém felét. Rátesszük a második lapot, ezt is megkenjük lekvárral. A megmaradt krémhez hozzákeverjük a kakaót, és ugyanúgy mint az előzőekben, rásimítjuk a második lekváros lapra. A harmadik lappal befedjük, és a gőz fölött felolvasztott, olajjal elkevert csokoládét egyenletesen elsimítjuk a tetején.
Minimum egy napig pihentetjük hűtőszekrényben, de hagyhatjuk két napig is állni, annál jobb lesz.
Ekkor felszeleteljük, addigra biztosan finom puha, omlós lesz a tészta.
A három tésztalap |
A krém - a kikevert margarin és a tejben megfőtt búzadara |
A megkevert krém |
A krémes összeállítása - alul a sárgabaracklekvár... |
rajta a világos krém.... |
....és a másodiklapon a kakaós krém |
Már a felső lap is rajta van... |
....és végül a csokiréteg |
Az idén karácsonykor nem volt nálunk mézes krémes, majd pótoljuk Húsvétkor. ;) Finom lehet ez a változat is, el is mentem a receptet és lehet hogy ezt készítem el következőkor. :)
VálaszTörlésKöszönöm! Legközelebb én meg a négy lapos változatot fogom kipróbálni :-) Most sütöttem először, úgyhogy lehet még mit változtatni rajta :-)
TörlésKarácsonykor is dicsértem és most is csak azt tudom mondani, hogy látványnak is nagyon szép és biztos, hogy finom is.
VálaszTörlésKöszönöm, igen, finom volt :-)
TörlésImádom! Tegnap fogyott el, én is sütöttem névnapra :) Kakaót, rumot nem szoktam a krémbe tenni, de vajat inkább a margarin helyett és 1 liter tejből készítem, mert nagyon finom a grízes krém :D legyen mit kóstolni.
VálaszTörlésVajjal biztos jobb, és egy liter tejből krémesebb a krémje, de elsőre így is finom lett :-) Majd legközelebb variálok rajta, mert már terveben van egy másik változat is. Hogy mikor készül az el, még nem tudom :-)...
TörlésNagyon guszta! :) Igazi mézes krémest, amely lekvárral készül, még én se sütöttem. Nálam is régóta tervbe van véve az elkészítése. Régebben nálam is készült egy mézes süti grízes krémmel, ami nagyon hasonló a te receptedhez. http://vanilinsuti.blogspot.hu/2015/01/grizes-mezes.html
VálaszTörlésMegnézte a Te sütidet, valóban hasonlít az enyémhez, mindkettő három lapos, és az egyik krémréteg kakaós.
TörlésAz enyémben van lekvár, mindegyik réteg krém alatt, csak nem úgy, ahogy az igazi krémesben, hogy a két középső tésztalap között :-)
Imádom ezt a fajta mézest, nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszi szépen :-)
Törlés