2020. december 18., péntek

Szilvalekváros mézespuszedli és csipkemintás mézeskalácsok




A puszedlik közelebbről...


...és az egyik kettévágva

Ismét mézeseket sütöttem, a régi jól bevált receptem alapján. Most is csak kisebb adagot, így is lett három tepsivel. Évánál láttam meg, hogy egy érdekes eljárással csipkemintás mézeskalácsokat sütött. Kedvet kaptam hozzá, hogy én is kipróbáljam. De a szép régi csipketerítőket, amiket Anyukám horgolt réges-rég sajnáltam, ezért kerestem egy szélesebb csipkedarabot, aminek a segítségével készült egy-két darab. Szerintem nagyon jó ötletes megoldás.

De sütöttem még mazsolával, aszalt áfonyával, kandírozott citrushéjakkal díszített mézeskalácsokat is, és szilvalekváros puszedliket is, csokoládé drazsékkal díszítve. Egyikből sem lett sok, de többféle, változatos sütikkel telt meg a "titkos finomságok" elnevezésű dobozom. Remélem ebből marad még karácsonyra 😋. 
 
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 6 dkg méz, 6 dkg vaj, 1 evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 3 kiskanál citromlé, 1 kiskanál szódabikarbóna, 
a töltelékhez: szilvalekvár, 
tetejük megkenéséhez: felvert tojás,
a díszítéshez: mazsola, aszalt áfonya, kandírozott citruskockák, csokoládédrazsé, stb....

Elkészítése:
A mézet a vajjal felolvasztottam, kicsit hűlni hagytam. A cukrokat kikevertem a tojással, a citromlével és a fűszerekkel, majd hozzáadtam a mézes keveréket. Ehhez apránként hozzákevertem a szódabikarbónával elkevert lisztet, valamint a citrom reszelt héját.
Három órát hideg helyen pihentettem, de egy egész éjszakát is pihenhet.
Ekkor hagytam hogy kicsit melegedjen fel a tészta. Kisodortam, egy részüket hagyományosan formákkal kiszaggattam. 
Készítettem pár darab csipkemintásat, ehhez kicsit vastagabbra sodortam a tésztát, ráfektettem a csipkét, és sodrófával belenyomtam a mintát. Ezeket kerek formával szaggattam ki.  
A puszedlikhoz diónyi tésztákat egyenként kisodortam, közepükbe egy kiskanál lekvárt tettem (jobb ha már kicsit régebbi, akkor sűrűbb, és nem folyik ki). Összecsomagoltam mint egy szilvás gombócot. 
Tepsibe raktam, tetejüket megkentem tojással, és tetszés szerint kidíszítettem.
Előmelegített sütőben a lapos mézeskalácsokat kb. 7-8 perc alatt, a puszedliket 10-12 perc alatt megsütöttem, de ez sütőfüggő.
Száradás után fémdobozba tettem, ahol sokáig elállnak, és puhák maradnak.

A csipkemintás és a hagyományos díszítésű mézesek....




10 megjegyzés:

  1. Mind szépek, egytől egyig! Szívesen rájárnék a "titkos finomságok" dobozodra! :-)

    VálaszTörlés
  2. Szép és finom mintás és hagyományos mézeseket készítettél. Nagyon jók karácsonyra.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szorgos vagy, szépet és finomat sütöttél ! A jövő héten szeretnék én is rákapcsolni a sütésre de mivel kevesebben leszünk nem is viszem túlzásba:) Örülök hogy kipróbáltad a mintás változatot is szép lett!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Melinda, Lívia, Éva, köszönöm szépen mindannyiótoknak! 😀

    VálaszTörlés
  5. Nagyon ügyes vagy. Csodaszèpek lettek.

    VálaszTörlés
  6. De kis vidáman kacagnak! :)) Szuper jól néznek ki! :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Ani és Verus, köszi szépen, örülök hogy tetszik 😀

    VálaszTörlés
  8. Áldott ünnepeket kívánok az egész családnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen kedves Ani, nektek is áldott ünnepet!

      Törlés