A puszedlik közelebbről... |
...és az egyik kettévágva |
Ismét mézeseket sütöttem, a régi jól bevált receptem alapján. Most is csak kisebb adagot, így is lett három tepsivel. Évánál láttam meg, hogy egy érdekes eljárással csipkemintás mézeskalácsokat sütött. Kedvet kaptam hozzá, hogy én is kipróbáljam. De a szép régi csipketerítőket, amiket Anyukám horgolt réges-rég sajnáltam, ezért kerestem egy szélesebb csipkedarabot, aminek a segítségével készült egy-két darab. Szerintem nagyon jó ötletes megoldás.
De sütöttem még mazsolával, aszalt áfonyával, kandírozott citrushéjakkal díszített mézeskalácsokat is, és szilvalekváros puszedliket is, csokoládé drazsékkal díszítve. Egyikből sem lett sok, de többféle, változatos sütikkel telt meg a "titkos finomságok" elnevezésű dobozom. Remélem ebből marad még karácsonyra 😋.
De sütöttem még mazsolával, aszalt áfonyával, kandírozott citrushéjakkal díszített mézeskalácsokat is, és szilvalekváros puszedliket is, csokoládé drazsékkal díszítve. Egyikből sem lett sok, de többféle, változatos sütikkel telt meg a "titkos finomságok" elnevezésű dobozom. Remélem ebből marad még karácsonyra 😋.
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 15 dkg cukor, 1 vaníliás
cukor, 6 dkg
méz, 6 dkg vaj, 1 evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 3 kiskanál citromlé, 1
kiskanál szódabikarbóna,
a töltelékhez: szilvalekvár,
tetejük megkenéséhez: felvert tojás,
a díszítéshez: mazsola, aszalt áfonya, kandírozott citruskockák, csokoládédrazsé, stb....
a díszítéshez: mazsola, aszalt áfonya, kandírozott citruskockák, csokoládédrazsé, stb....
Elkészítése:
A mézet a vajjal felolvasztottam, kicsit hűlni hagytam. A cukrokat
kikevertem a tojással, a citromlével és a fűszerekkel, majd hozzáadtam a
mézes keveréket. Ehhez apránként
hozzákevertem a szódabikarbónával elkevert
lisztet, valamint a citrom reszelt
héját.
Három órát hideg helyen pihentettem, de egy egész éjszakát is pihenhet.
Ekkor hagytam hogy kicsit melegedjen fel a tészta. Kisodortam, egy részüket hagyományosan formákkal kiszaggattam.
Három órát hideg helyen pihentettem, de egy egész éjszakát is pihenhet.
Ekkor hagytam hogy kicsit melegedjen fel a tészta. Kisodortam, egy részüket hagyományosan formákkal kiszaggattam.
Készítettem pár darab csipkemintásat, ehhez kicsit vastagabbra sodortam a tésztát, ráfektettem a csipkét, és sodrófával belenyomtam a mintát. Ezeket kerek formával szaggattam ki.
A puszedlikhoz diónyi tésztákat egyenként kisodortam, közepükbe egy kiskanál lekvárt tettem (jobb
ha már kicsit régebbi, akkor sűrűbb, és nem folyik ki). Összecsomagoltam
mint egy szilvás gombócot.
Tepsibe raktam, tetejüket megkentem tojással, és tetszés szerint kidíszítettem.
Előmelegített sütőben a lapos mézeskalácsokat kb. 7-8 perc alatt, a puszedliket 10-12 perc alatt megsütöttem, de ez sütőfüggő.
Száradás után fémdobozba tettem, ahol sokáig elállnak, és puhák maradnak.Előmelegített sütőben a lapos mézeskalácsokat kb. 7-8 perc alatt, a puszedliket 10-12 perc alatt megsütöttem, de ez sütőfüggő.
A csipkemintás és a hagyományos díszítésű mézesek.... |
Mind szépek, egytől egyig! Szívesen rájárnék a "titkos finomságok" dobozodra! :-)
VálaszTörlésSzép és finom mintás és hagyományos mézeseket készítettél. Nagyon jók karácsonyra.
VálaszTörlésNagyon szorgos vagy, szépet és finomat sütöttél ! A jövő héten szeretnék én is rákapcsolni a sütésre de mivel kevesebben leszünk nem is viszem túlzásba:) Örülök hogy kipróbáltad a mintás változatot is szép lett!
VálaszTörlésKedves Melinda, Lívia, Éva, köszönöm szépen mindannyiótoknak! 😀
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy. Csodaszèpek lettek.
VálaszTörlésDe kis vidáman kacagnak! :)) Szuper jól néznek ki! :)
VálaszTörlésKedves Ani és Verus, köszi szépen, örülök hogy tetszik 😀
VálaszTörlésGyönyörűek!
VálaszTörlésÁldott ünnepeket kívánok az egész családnak!
VálaszTörlésKöszönjük szépen kedves Ani, nektek is áldott ünnepet!
Törlés