A pogácsa tésztájának receptjét Vicuskánál láttam meg, Zalai töpörtyűs pogácsa hajtogatás nélkül címmel.
Egy kicsit tovább fejlesztettem, és kétszer hajtogattam, valamint még egy mokkáskanál szódabikarbónát is tettem bele, gondolván hogy attól még omlósabb lesz.
Nagyon finom lett, úgyhogy hamarosan megismételtem a sütést, mivel mindkét alkalommal csak egy fél adagot sütöttem.
De a két pogácsa hajtogatása is különbözött kicsit, mert először - a fenti képen - a darált töpörtyűt a kisodort tésztára kentem rá, másodszor - az alsó képen - pedig mindjárt az elején kevertem bele a töpörtyűt a tésztába, és így hajtogattam.
Kinézetre kicsit más lett a kettő, de egyformán finomak és omlósak voltak. Köszönöm Vicuska a remek receptet!
De a két pogácsa hajtogatása is különbözött kicsit, mert először - a fenti képen - a darált töpörtyűt a kisodort tésztára kentem rá, másodszor - az alsó képen - pedig mindjárt az elején kevertem bele a töpörtyűt a tésztába, és így hajtogattam.
Kinézetre kicsit más lett a kettő, de egyformán finomak és omlósak voltak. Köszönöm Vicuska a remek receptet!
Hozzávalók, a saját változatomhoz: 30 dkg liszt, 15 dkg töpörtyű, 2 dkg élesztő, fél dl tej, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, 2,5 dkg disznózsír, 1 teáskanál só (vagy ízlés szerint), 1 mokkáskanál szódabikarbóna, őrölt bors, szintén ízlés szerint,
a lekenéshez: 1 tojás.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam a tejben. A lisztet összegyúrtam a tojássárgájával, a tejföllel és a zsírral. Sóztam, borsoztam. Alaposan bedagasztottam, majd kisodortam, rákentem a darált töpörtyűt, majd harmadolt hajtogatással összehajtottam. Kb 20-30 perc múlva még egyszer megismételtem, utána már hagytam kelni.
A másik verzió csak annyiban különbözik, hogy mindjárt az elején hozzákevertem a darált töpörtyűt a tésztához, de utána már ugyanúgy jártam el, ugyanúgy hajtogattam.
A megkelt tésztát kb. másfél ujjnyi vastagságúra kisodortam és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Újra pihentettem 15-20 percet, majd tetejüket megkentem tojással, és előmelegített sütőben szép piros barnára sütöttem.
A férjem kedvence, de mégsem készítem sűrűn. A második változatod külsőre tetszetősebb, de a lényeg az íze, az pedig biztos, hogy nem változott. Nagyon jól néznek ki.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Nálunk is kedvenc, de csak a téli időszakban sütöm, nekem valahogy a nyárhoz nem illik a töpörtyű :-)
TörlésDe szép leveles, nagyon guszta lett, látszik rajta, hogy mennyire finom! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka, ezek most kivételesen szép magasak lettek, és csak egy kicsit dülöngéltek :-)
TörlésDe nagyon szeretem! Csodásan néz ki mindkét változat!
VálaszTörlésKöszi Gerdi! Nem tudom hogy a szódabikarbónától-e, de ezek a változatok sokáig omlósak maradtak, mert maradt egy-kettő, azon teszteltük :-)
TörlésNagyon csábítóan néz ki, 1-2 db most jöhetne a teámhoz:-)
VálaszTörlésKöszi Éva, sajnos már egyik változatból sincs :-)
TörlésJelentem: elcsábultam. Én is régen sütöttem, már indulok is a piacra, vastag pénztárcával, töpörtyűért.... Azért nem gondoljátok, hogy míg a disznóhús ára 1000.- Ft körül van, a töpi 2200.-
VálaszTörlésNormális ez ????????
Köszi Mari!
TörlésÉn is mondtam már, hogy nagyon felment a töpörtyű ára. Mi 2400-ért szoktuk venni, finom házit, de a nálunk nagypiacon még van ennél drágább is. Hogy normális-e, hát nem... :-(
Csodaszépek! :)
VálaszTörlésAjjj, de guszták!!! Most beleharapnék, ha nem állna köztünk az éter! :)
VálaszTörlésKöszi szépen! Sajnos az éter köztünk áll :-)
TörlésDe örülök, hogy ilyen kreatív vagy, merészen változtatsz és ilyen remek eredménnyel! Gyönyörűek, csábítóak, egyik jobb, mint a másik!!! Örülök, hogy kipróbáltad :)
VálaszTörlés