Már napokkal karácsony előtt megsütöttem, így volt ideje átpuhulni és összeérni az ízeknek. Nagyon finom lett, bár a karamelles réteg lehetett volna kicsit magasabb - na majd legközelebb -, de összességében nagyon jól sikerült.
Már van a blogomon egy mézes krémes, nagyjából aszerint készült ez is, csupán annyiban különbözik tőle, hogy három helyett négy lapból áll, és középen egy karamelles krém is van.
Már van a blogomon egy mézes krémes, nagyjából aszerint készült ez is, csupán annyiban különbözik tőle, hogy három helyett négy lapból áll, és középen egy karamelles krém is van.
Hozzávalók a 4 mézes laphoz:
45 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 5 dkg
margarin, 3 evőkanál méz, 1 tojás,
a grízes krémhez: 5 púpozott evőkanál búzadara, 6 dl tej, 20-25 dkg margarin,
15-20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2-3 evőkanál rum, 1 citrom reszelt héja,
a karamelles krémhez: 10 dkg cukor, 2,5 dl tej, 1/2 csomag karamellás pudingpor, 8 dkg vaj,
a krém alá: sárgabaracklekvár,
a tetejére: 10 dkg csokoládé és 1 evőkanál olaj.
a krém alá: sárgabaracklekvár,
a tetejére: 10 dkg csokoládé és 1 evőkanál olaj.
Elkészítése:
Először a tésztát sütöttem meg, már előző nap. A tojást a
margarinnal és a tejjel simára kevertem, majd hozzáadtam a
mézet, a cukrot és a szódabikarbónával elkevert lisztet. (Ha nehezen akar összeállni, egy kis tejet adhatunk hozzá.) Fél órát hideg helyen pihentettem.
Ekkor a tésztát két részre osztottam. Az elsőt kisodortam 36 x 23 cm
nagyságúra, amit sütőpapírral bélelt gáztepsibe raktam. A tepsiben
kettévágtam - így egyszerre két lapot tudtam megsütni -, majd
előmelegített sütőben 6-8 perc alatt megsütöttem. A tészta másik részével is így jártam el.
A grízes krémhez a tejben megfőztem a búzadarát, kihűtöttem. A cukrot és a
vaníliás cukrot a margarinnal habosra kevertem, majd a kihűlt darával
összekevertem. A végén hozzáadtam a rumot és a citrom reszelt héját.
A karamellkrémhez a cukrot
borostyánszínűre karamellizáltam, hozzáöntöttem 1,5 dl tejet és alacsony
lángon addig kevergettem, amíg teljesen felolvadt benne a cukor. A
maradék tejben simára kevertem a pudingport, hozzáadtam a karamellás
tejhez és sűrű krémet főztem belőle. A langyosra hűlt krémhez hozzáadtam
a vajat és simára kevertem.
Elkezdtem összeállítani a krémest. Az alsó lapra rásimítottam a grízes krém felét. Rátettem a második lapot, ezt először megkentem lekvárral, erre jött a karamelles krém. Ezután rátettem a harmadik lapot, amire rákentem a megmaradt grízes krémet.
A negyedik lappal
befedtem, és a gőz fölött felolvasztott, olajjal elkevert csokoládét
egyenletesen elsimítottam a tetején.
Minimum egy napig pihentessük hűtőszekrényben, de hagyhatjuk két napig is állni, annál finomabb lesz. Ekkor felszeleteljük, addigra biztosan finom puha, omlós lesz a tészta.
Nagyon finom és csodálatosan szép a mézes krémesed. Elolvastam a leírást, kicsit macerásnak találom az elkészítését. Szeretnék én is ilyet elkészíteni, de nem vállalkozok olyan sütik elkészítésére ami nagyon munkaigényes.
VálaszTörlésKöszi szépen Lívia! Valóban kicsit macerás, de nem vészes 😀. Nem bonyolult, csak ahogy írod is, időigényes, de néha megengedhetjük magunknak a kicsit munkásabb elkészítéseket is. Viszont mindenkinek ízlett! 😀
TörlésÉn viszont imádom, ezért nem tűnik olyan macerásnak az elkészítése!
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska, mi is nagyon szeretjük!
TörlésMicsoda hangulata van a képnek! Biztos finom a süti is. Jól néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ani, nagyon finom volt 😁.
TörlésNagyon finomat sütöttél! :) Ehhez hasonlót, grízes mézest régebben sütöttem,nem macerás, csak időigényes. Biztos vagyok benne, hogy megéri rászánni az időt.
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, nagyon finom volt, mindenképpen megérte a fáradságot!
TörlésCsodásan néz ki ez a süti, ahogy a karamell rétegek elválasztják a tésztalapokat. Sajnos nekem a több lapos sütikhez nincs türelmem, de a nagymamám mindig készített nekünk. Megmaradt az ízélmény.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, a sok lapos sütik sütése nekem sem a szívem csücske, de itt spóroltam a sütések számával, mert 2 lap ráfért egy tepsire 😁.
Törlés