2020. december 3., csütörtök

Gyümölcskenyér - karácsonyi fűszerekkel




Az "Ízőrzők" ságvári epizódjában készítettek ilyen gyümölcskenyeret, amit Éva is megsütött, s ennek láttán én is kedvet kaptam hozzá. Az aszalt gyümölcsök közül volt ami nekem hiányzott, azt mással pótoltam, és a fűszerezését is gazdagítottam. Az eredeti recept nem tartalmazott semmi zsiradékot, így én sem tettem bele, de egy kevés vaj vagy margarin szerintem hiányzik belőle, legalábbis mi úgy éreztük. De ettől függetlenül nagyon finom lett....

Hozzávalók nálam, 1 őzgerinc formához: 15 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 2 kiskanál fahéj, ízlés szerint őrölt szegfűszeg, gyömbér, ánizs és kardamom, 1 citrom reszelt héja, 12,5 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 tojás, 8-10 dk dió, 1 alma, 5 dkg aszalt szilva, 3-3 dkg mazsola és aszalt áfonya, 8-10 dkg birsalmasajt.

Elkészítése:
A lisztben elkevertem a sütőport, a fűszereket és a citrom reszelt héját, majd félretettem.
A diót, az almát, a birsalmasajtot és az aszalványokat feldaraboltam, megszórtam egy-két kanál liszttel, és ezt is félretettem.
A tojásokat kikevertem a cukrokkal, és fokozatosan hozzáadtam a megkevert lisztet és a gyümölcsös-diós keveréket. A formát alaposan kikentem margarinnal, megszórtam liszttel, és beleöntöttem a tésztamasszát.
Előmelegített sütőben kezdetben közepes, majd kb. 15 perc múlva kisebb lángon, összesen kb. 45 perc alatt készre sütöttem. Közben a tetejét sütőpapírral letakartam, hogy ne égjen meg.

Tálalásnál porcukorral szórtam meg.




12 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki örülök hogy elkészítetted! Nekem is feltűnt hogy nincs benne semmi zsiradék de mikor elkészítettem egyáltalán nem hiányzott belőle!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Nagyon finom volt, de két nap múlva már kicsit száraz lett. Igaz, nálunk elég száraz a levegő a lakásban. De sokáig nem tudott száradni, mert megettük 😊.

      Törlés
  2. Pompázatos ünnepi csemege, a sok finom fűszertől micsoda illatfelhő lenghette körbe a konyhát, amíg sült. Már érezni a karácsony lehelletét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, igen, nagyon finom karácsonyi illat terjengett a konyhában, sütés közben és utána is.😊

      Törlés
  3. Csupa jó dolgok kerültek bele, semmi kétségem sincs afelől, hogy nagyon finom volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Iza, valóban nagyon finom volt 😊.

      Törlés
  4. Mennyi finomság van benne! Biztos finom! Ez a sütid is csodásan néz ki! 😊

    VálaszTörlés
  5. Csodás ízvilágú gyümölcskenyeret készítettél. Leginkább a birsalmasajt keltette fel a érdeklődésemet, mert azt nagyon szeretjük. Finom karácsonyi sütemény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! A birsalmasajt már 2-3 éves, de még mindig nagyon jó 😊.

      Törlés
    2. Hogyan maradhat meg a birsalmasajt ilyen sokáig, évekig? Mi pillanatok alatt megesszük, jó kis nasi.

      Törlés
    3. El volt bújva, most találtam rá, de teljesen jó még, csak kicsit szikkadtabb 😊

      Törlés