2020. április 28., kedd

Hamis bécsi szelet francia burgonyával







Finom rántott husit sütöttem, finom salátával ettük, és egy finom krumplis körettel, ami utóbbit Horváth Ilona receptes könyvében találtam.
Pár évvel ezelőtt nagy divat volt darált húsból rántott húst sütni, akkor én is készítettem pulykahúsból, most hasonlót sütöttem marhahúsból.

Hozzávalók 4 kisebb-közepes szelet husihoz: kb. 30 dkg darált marhahús, 10 dkg reszelt sajt, só, és bors ízlés szerint,
a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa,
a sütéshez: zsír vagy olaj.
a francia burgonyához: 50 dkg krumpli, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, ízlés szerint reszelt szerecsendió, 2 dkg vaj,
a salátához: fejes saláta, ecet, pici cukor és só, tálaláskor tetejére tökmagolaj.

Elkészítése:
A darált húst sóztam, borsoztam, és hozzákevertem a reszelt sajtot. Jól átgyúrtam, és négyfelé osztottam. Kézzel kilapítottam, olyan nagyra és vastagságúra, mint egy szelet hús. 
Ezután hagyományos módon bepaníroztam, lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába, majd forró olajban kisütöttem.  
A kisült szeleteket még forrón megszórhatjuk reszelt sajttal, ami így kicsit ráolvad. Ez most nálunk kimaradt... de volt mellé finom francia rakott krumpli és ecetes-tökmagolajos fejes saláta.

A krumplit héjában megfőztem, majd meghámoztam, karikára vágtam. A vajjal kikentem a tűzállótálat, beleterítettem a krumplit, sóztam, megszórtam a szerecsendióval. A tojássárgáját simára kevertem a tejföllel, és leöntöttem vele a krumplit. Sütőben szép piros-barnára sütöttem.

A salátához a hozzávalókból ízlés szerint megkeverve elkészítettem az öntetet, majd beletettem a salátát, amit étkezés előtt meglocsoltam tökmagolajjal.

A hússzeletek panírozás előtt

A krumpli sütés előtt



10 megjegyzés:

  1. Érdekes megoldás a hamis rántott hús. Én azért ha enném csak azt érezném, hogy ez bizony a fasírthoz hasonló. A francia burgonya és a saláta finom lehetett. Persze a hús is, ebben én nem kételkedek, és szép a tálalás is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Kicsit inkább a hamburgerhez hasonlított a hús íze, de finom volt, és a krumpli is. Amit régen a pulykahúsból csináltam, az jobban rántott hús ízű volt 😃, de ettől függetlenül mindegyik nagyon jó volt.

      Törlés
  2. Nagyon finomat készítettél , hasonló rántott szeletet már készítettem. A köreted viszont felkeltette érdeklődésemet finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, készítsd el egyszer a krumplit, nagyon finom 😃

      Törlés
  3. Hmm, nagyon finomat készítettél. :)

    VálaszTörlés
  4. Jó alternatíva a rántott hús elkészítésére. Különlegesebb, mint a hagyományos, de biztosan ugyanolyan finom. A krémes krumpliköret is nagyon jó választás hozzá. Én biztosan szeretném ebben a kombinációban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Nea! Finom volt, a darált hús már régebb óta megvolt, ezért választottam ezt a megoldást. A krumpli is nagyon jó volt hozzá 😃

      Törlés
  5. Nagyon finom lehet ez a nemzetközi étek, ami ráadásul magyar konyhában készült! :-) Ettem már ilyen rántott húst, de nem tudtam, hogy készült. Most már ezt is tudom- köszönöm! A francia krumpli is biztos ínyünkre való volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, próbáld ki egyszer ezt a krumplit, biztos ízlik majd nektek is 😃. A husi is finom volt 😃.

      Törlés