Az összes fajta savanyúság, amit idén eltettem |
Szép friss céklákat kaptunk Édesapámtól, amiből ecetes céklát készítettem, de megpróbáltam télire is eltenni belőle, mert amit savanyítani szoktam, azt mindig tartósító nélkül csinálom, és ameddig el nem fogy, addig hűtőbe tároljuk.
Most megpróbáltam egy-egy késhegynyi szalicillal, és hűléséig száraz dunsztba tenni. Már több mint két hete készültek, még jól bírják magukat...😊
Most megpróbáltam egy-egy késhegynyi szalicillal, és hűléséig száraz dunsztba tenni. Már több mint két hete készültek, még jól bírják magukat...😊
Hozzávalók az ecetes céklához: cékla, köménymag, esetleg torma gerezdek (nekem nem volt)
a felöntő léhez: (ez csak az arány, ebből annyit készítsünk, amennyi szükséges): 1,5 l
vízhez 3,5-4 dl 10 %-os ecet (ízlés szerint ez lehet több vagy
kevesebb), 5 evőkanál méz, 10 evőkanál cukor, 8 dkg só, (ebbe nem kell borkén! mert attól elvesztheti a cékla a szép színét),
tetejére: késhegynyi szalicil vagy más tartósítószer.
Az ecetes cékla elkészítése: A céklát héjastól megfőztem, még
melegen meghámoztam, felszeleteltem és üvegekbe pakoltam. Közéje is, és a
tetejére is szórtam köménymagot.
Összeállítottam
a felöntőlét, felforraltam, és még forrón a céklára öntöttem. Tetejére
késhegynyi szalicilt tettem, és lezártam a fémkupakkal, ami alá egy
réteg frissentartó fóliát is tettem. Száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Hozzávalók az ecetes uborkához és a vegyes savanyúsághoz, a zöldségek: uborka, pritamin vagy kápia paprika, erős
paprika, karfiol, lila hagyma, gyöngyhagyma, zöld paradicsom, gomba,
a felöntő léhez
(ez csak az arány, ebből annyit készítsünk, amennyi szükséges): 1,5 l
vízhez 3,5-4 dl 10 %-os ecet (ízlés szerint ez lehet több vagy
kevesebb), 5 evőkanál méz, 10 evőkanál cukor, 8 dkg só, 1 mokkáskanál borkén
a fűszerek: szemes fekete bors, színes bors, mustármag, koriander, szegfűbors, kapormag és babérlevél,
a tetejükre: késhegynyi szalicil.
A vegyes savanyúság elkészítése:
Először a
zöldségeket daraboltam össze. Mikor
ezzel végeztem, szépen esztétikusan elhelyeztem mindent az üvegekben.
Elosztottam bennük a fűszermagokat és babérleveleket.
A lé hozzávalóit összekevertem és felforraltam. A hozzávalóinál leírtak csak egy arány, az üvegekhez szükséges mennyiséget
kell készíteni, ami egyébként nagyon finom, ízletes.
Az uborkára forrón, a többire langyosan kell ráönteni az ecetes levet.
Tetejükre késhegynyi
szalicilt tettem és fémkupakal lezártam az üvegeket, ami alá egy réteg frissentartó fóliát is tettem. Az uborkát száraz dunsztban hagytam kihűlni, a többi már mehetett is a kamrába.
Balról: cékla, gyöngyhagyma és paprika.... |
...és uborka |
A vegyes savanyúságok, ezeknek a zöldségeknek egy részét szintén Édesapám termesztette Mözsön |
Nagyon ügyes vagy szépek és finomak lehetnek majd mikor rájuk kerül a sor. Érdemes eltenned a jó friss zöldségeket amit Édesapád szívvel lélekkel nevelget ! Savanyúságot régen is nagyon keveset tettem el, céklát szoktam készíteni alkalmanként ami gyorsan el is fogy.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, már alig várom hogy az első üveget kibontsam 😋. Apukám sokat dolgozik minden évben a kertben, tavasztól késő őszig, de meg is van az eredménye.
TörlésGyönyörű látvány ahogy a kamra polcán sorakoznak a savanyúságos üvegek. Szerencsés vagy Katikám, hogy az Édesapád kertjében minden finomság megterem. Jó egészséget és erőt kívánok Neki a további kertészkedéshez. Gyöngyhagymát az Édesanyám is mindig tett el, nagyon szerettem. A cékla is a kedvencünk, de mindig csak annyit készítek ami pár nap alatt el is fogy.
VálaszTörlésKöszi szépen Éva a kedves soraidat, és Apukám nevében is a jókívánságokat!
TörlésCéklát én is mindig csak friss fogyasztásra szoktam készíteni, de hűtőben az is sokáig eláll, főleg ha előtte felforralom a felöntő lé vizét.
Én rendszeresen teszek/tettem el céklát, nincs avval semmi baj - jól eláll. De, ugye milyen jó érzés egy ilyen polcot látni ? Pláne majd télen .....
VálaszTörlésKöszönöm szépen Mari, nincs is jobb egy teli kamránál, tele a saját eltett finomságokkal 😋.
TörlésNagyon szorgalmas voltál idén is. Én sajnos nem dicsekedhetem most, de annak a kevésnek is örülök. Ani
VálaszTörlésKöszönöm Ani, savanyúságban nem lesz hiány az idei télen sem 😊.
TörlésDe jól néznek ki a savanyúságjaid! Épp azon agyaltam, hogyan tegyem el télire a céklát. Egy adag káposztás-hagymás már készült, meg hűtőset szoktam, ahogy Te is, de még maradt az idei termésből, s kiszedve a földből csak megfonnyad. Ki fogom próbálni a módszered, köszönöm az ötletet!
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, remélem sikerül majd az összes cékládat jól hasznosítani. Apukámnak is szépen termett idén, ő be szokta vermelni, szuterénba téve, úgy kevésbé fonnyadnak.
TörlésMi is szeretjük a házilag eltett savanyúságokat.. Nagyon jól néznek ki.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lívia!
TörlésNagyon sokat szorgoskodtál. Már ránézni is olyan csodálatos. Milyen jó lesz a télen egy-egy üveget felbontani.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, már alig várom az elsőt megkóstolni 😋.
Törlés