Ezt a befőttet Édesapám főzte be, és az ő kertjében fényképeztem le, a szép virágai között....
Hozzávalók:
magvaváló őszibarack, cukor, vaníliás cukor, citrom, szalicil.
Elkészítése:
Egy tálba vizet öntünk,
hozzáadunk egy fél citrom levét. A meghámozott és feldarabolt őszibarackot
összedarabolás után azonnal ebbe a citromos vízbe tesszük, kicsit állni
hagyjuk - ezáltal nem fog megbarnulni -, majd üvegekbe rakjuk. Egy
ilyen, a képen is látható 8 dl-es üvegbe 5 evőkanál (vagy ízlés
szerinti) cukrot szórunk bele, rá a gyümölcsre, és üvegenként egy fél
zacskó vaníliás cukrot is adunk hozzá. Azonnal felöntjük hideg vízzel,
tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és jól lezárjuk.
(Egy ilyen üvegbe általában 5 barack fér bele.)
Egy nagyobb
fazékba tesszük az üvegeket, melynek aljára rácsot helyezünk, vagy kb,
egy ujjnyi újságpapírral béleljük ki, hogy az üvegek ne érjenek le
közvetlenül a fazék aljára. Felöntjük annyi vízzel, hogy a csavaros tető
alatt kb. két ujjnyi legyen csak szabadon, és kidunsztoljuk.
Forrás
után már csak egész kis lángon dunsztoljuk, épp hogy gyöngyözzön a víz, kb. 10 percig.
A vízben hagyjuk kihűlni
az üvegeket, és csak másnap tesszük el őket végleges helyükre.
A szépen virágzó, több színű Kleopátra tűje.... |
Papinak nagyon szépek a virágai és a barack befőttek is nagyon kívánatosak. Alig várom, hogy ott lehessek én is.
VálaszTörlésKöszi :-) Mi is várunk már :-)
TörlésNagyon finom lehet ez a befőtt majd télen. De szép színe van. A virágok is nagyon szépek, jó háttér a befőtteknek.
VálaszTörlésNagyon szépek és biztos finomak lesznek majd télen! Anyum is régen a befőtteket így tette el és milyen finomak voltak. A virágok nagyon szépek!
VálaszTörlésKedves Lívia, Éva, köszönjük szépen! Szép virágos környezetben még a befőzés is jobban megy :-)
VálaszTörlésIdén először terveztem én is barackbefőttet elrakni, így pont kapóra jön a recept. A csodás virágok biztosan finoman illatoznak, akárcsak a vaníliás barack is majd felbontáskor.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Finom így a barack, már nagyon régóta így készül :-)
Törlés