2018. augusztus 27., hétfő

Nyári rakott karfiol







Egy nyárias rakott karfiol, sok finom zöldséggel...

Hozzávalók: fél bögre rizs (kb. 1 dl), 25 dkg darált hús, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, őrölt pirospaprika, őrölt kömény, só, bors, friss bazsalikomlevelek (vagy szárított), 2 szem paradicsom, 1 kisebb karfiol, 1 kápia paprika, 1 nagyobb sárgarépa, 1 kis cukkini, 2-2,5 dl tejföl, 1 tojás, őrölt szerecsendió, őrölt fehér bors, pár szem koktélparadicsom.

Elkészítése:
A rizst hagyományos módon megpároltam.
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteltem, hozzáadtam a darált húst, fehéredésig pirítottam. Majd sóztam, borsoztam, hozzáadtam a tört fokhagymát, a pirospaprikát, a köményt, a friss bazsalikomlevelek, a feldarabolt paradicsomot, és fedő alatt készre pároltam.
A karfiolt rózsáira szedtem, sós vízben roppanósra megfőztem. Egy másik edényben ugyanígy jártam el a feldarabolt sárgarépával, cukkinivel és a kápia paprikával.
Ezután elkezdtem rétegezni egy tűzálló tálba. Alulra a rizst tettem, rásimítottam a húst, majd a zöldségeket, végül a karfiolt. 
Tetejére öntöttem a tojással elkevert, a sóval, fehér borssal és szerecsendióval ízesített tejfölt. Pár szem félbevágott koktélparadicsomot is tettem rá, és sütőben halvány aranybarnára sütöttem.

A tűzálló tálba elkezdjük rétegesen beletenni a hozzávalókat:
alul a rizs, rajta a hús...

...a zöldségek...

...a karfiol...

...végül a tojással elkevert tejföl



10 megjegyzés:

  1. Guszta, ez a sok finomság így együtt szívesen megkóstolnám:)

    VálaszTörlés
  2. Hű, micsoda íz,- és színkavalkád. Imádni való!

    VálaszTörlés
  3. A betyarjat, de jol nez ki! En is kerek egy nagy tanyerral!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Éva, Nea, Juci! Köszönöm szépen, örülök, hogy nektek is tetszik. Nagyon finom volt :-)

    VálaszTörlés
  5. Jó kis recept, még nem olvastam/próbáltam/hallottam ilyen variációban a rakott kelt- de igen jó nyári ételnek kínálkozik. Érdemes lesz kipróbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Mari, próbáld ki. De nem kel, hanem karfiol :-) :-)

      Törlés
  6. Nagyon szeretem a karfiolt minden formában. Nagyon jól néz ki ez az étel és biztos, hogy finom is. Kipróbálom majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Lívia! Jó étvágyat majd hozzá :-)

      Törlés