Egy nyárias rakott karfiol, sok finom zöldséggel...
Hozzávalók: fél bögre rizs (kb. 1 dl), 25 dkg darált hús, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, őrölt pirospaprika, őrölt kömény, só, bors, friss bazsalikomlevelek (vagy szárított), 2 szem paradicsom, 1 kisebb karfiol, 1 kápia paprika, 1 nagyobb sárgarépa, 1 kis cukkini, 2-2,5 dl tejföl, 1 tojás, őrölt szerecsendió, őrölt fehér bors, pár szem koktélparadicsom.
Elkészítése:
A rizst hagyományos módon megpároltam.
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteltem, hozzáadtam a darált húst, fehéredésig pirítottam. Majd sóztam, borsoztam, hozzáadtam a tört fokhagymát, a pirospaprikát, a köményt, a friss bazsalikomlevelek, a feldarabolt paradicsomot, és fedő alatt készre pároltam.
A karfiolt rózsáira szedtem, sós vízben roppanósra megfőztem. Egy másik edényben ugyanígy jártam el a feldarabolt sárgarépával, cukkinivel és a kápia paprikával.
Ezután elkezdtem rétegezni egy tűzálló tálba. Alulra a rizst tettem, rásimítottam a húst, majd a zöldségeket, végül a karfiolt.
Tetejére öntöttem a tojással elkevert, a sóval, fehér borssal és szerecsendióval ízesített tejfölt. Pár szem félbevágott koktélparadicsomot is tettem rá, és sütőben halvány aranybarnára sütöttem.
A tűzálló tálba elkezdjük rétegesen beletenni a hozzávalókat: alul a rizs, rajta a hús... |
...a zöldségek... |
...a karfiol... |
...végül a tojással elkevert tejföl |
Guszta, ez a sok finomság így együtt szívesen megkóstolnám:)
VálaszTörlésHű, micsoda íz,- és színkavalkád. Imádni való!
VálaszTörlésA betyarjat, de jol nez ki! En is kerek egy nagy tanyerral!
VálaszTörlésKedves Éva, Nea, Juci! Köszönöm szépen, örülök, hogy nektek is tetszik. Nagyon finom volt :-)
VálaszTörlésGyönyörű látvány!!
VálaszTörlésKöszi szépen :-)
TörlésJó kis recept, még nem olvastam/próbáltam/hallottam ilyen variációban a rakott kelt- de igen jó nyári ételnek kínálkozik. Érdemes lesz kipróbálni.
VálaszTörlésKöszi szépen Mari, próbáld ki. De nem kel, hanem karfiol :-) :-)
TörlésNagyon szeretem a karfiolt minden formában. Nagyon jól néz ki ez az étel és biztos, hogy finom is. Kipróbálom majd.
VálaszTörlésKöszi szépen Lívia! Jó étvágyat majd hozzá :-)
Törlés