2018. augusztus 24., péntek

Őszibarackpite - pirított grízzel és kókusszal


 
Egy receptes újságban láttam meg ennek a finom pitének a töltelékét, amit kicsi módosításokkal sütöttem meg. A tésztáját innen néztem ki, ami nagyon finom, porhanyós lett.
Szeretek kerámiaedényben sütni, mert benne sokkal finomabb, jobb állagú lesz a tészta, mint egyéb fémtepsiben, formában. Ez a süti is nagyon jól sikerült, még másnap is lágy, omlós volt a tésztája és a tölteléke is. Biztos máskor is fogom majd sütni...





Hozzávalók a tésztájához, egy 21-22 cm átmérőjű piteformához: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tojás, fél csomag sütőpor, fél citrom reszelt héja és pár csepp leve, 1 csipet só, 1 evőkanál hideg víz,
a töltelékéhez: 3 evőkanál búzadara, kevés olaj, forró víz, 2-3 evőkanál cukor, őrölt fahéj, 4 őszibarack, 2 dl tejföl, 2 tojás (kevés elvéve belőle, a teteje megkenéséhez), 2-3 evőkanál cukor, kb. 3 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítése:
Először a tésztát állítottam össze a hozzávalóiból, majd 20 percre hűtőbe tettem.
Közben elkészítettem a töltelékét. A grízt megpirítottam az olajon, felengedtem kétszeres mennyiségű forró vízzel, majd 3-4 percig főztem - amíg elfől a vize. Ezután hozzákevertem a cukrot és a fahéjat. Hagytam kicsit hűlni.
A tejfölt a tojásokkal és a cukorral összekevertem, és belekevertem a kókuszreszeléket is.
Az őszibarackot meghámoztam, 4-6 felé vágtam, kicsit meglocsoltam citromlével, hogy ne barnuljon meg.
A tésztát kisodortam, kibéleltem vele a piteformát, és a forma mentén körbevágtam. Ezt a leeső tésztát összegyúrtam, kisodortam, és rácsozóval bevagdostam, félretettem.
A tésztát előmelegített sütőben 5 percig elősütöttem.
Ekkor a tésztára rászórtam a fele pirított grízt, kiraktam a barackdarabokkal, ráhalmoztam a tejfölös krémet, rászórtam a maradék grízt, és a rácsozott tésztadarabot a tetejére tettem.
Kb. 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütöttem. (A sütési idő a sütőtől függ.)
Porcukorral meghintettem, és mikor langyosra hűlt már ettük is. Nagyon-nagyon finom volt!

A tészta a formában, elősütés előtt

Az elősütés után, rajta a pirított gríz és az őszíbarack

Az őszibarack befedve a tejfölös krémmel és a maradék grízzel

A sütőben



8 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki és az íze is biztosan az volt.

    VálaszTörlés
  2. Hűű, de finom lehet! Tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Vanilin, örülök hogy tetszik :-)

      Törlés
  3. Szerethető finomság minden részletében. Az, hogy kókusz is van benne nagyon tetsző a számomra, mert én nagyon szeretem a kókuszt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, így biztos ízlene neked is :-)

      Törlés
  4. Én is preferálom a kerámia formát, a legjobb! 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, örülök, hogy neked is a kedvenced a kerámia forma. Fincsi dolgokat lehet benne sütni :-)

      Törlés