Gasztroajándéknak is kitűnő, főleg ilyenkor, karácsony táján |
Finom édes csemege, no nem úgy ajánlatos enni, mint egy barackbefőttet, ez inkább süteményekbe, desszertekbe való, mint a kandírozott narancs. Én kis kockákra vagy csíkokra szoktam vágni, és bonbonokat, pudingot, különféle csokigolyókat szoktam vele ízesíteni, illetve díszíteni.
Elkészítése után azonnal ne bontsuk ki az üveget, hagyjuk hogy kicsit összeérnek benne az ízek. De akár több évig is eláll, és egyre finomabb lesz....
Hozzávalók: 1 kg narancshoz kb. 90 dk cukor, 1 dl víz, tetejére üvegekbe töltéskor szalicil.
Elkészítése:
A narancsokat nagyobb övekbe vagy tálba tesszük, teleöntjük hideg vízzel, hogy ellepje őket, és nyolc napon keresztül ázni hagyjuk, úgy hogy naponta cseréljük a vizet. Ajánlatos hűvös helyen tárolni.
Nyolc nap után a cukorból és a vízből szirupot főzünk, a narancsokat leöblítjük, felszeleteljük, és az szirupban forrásig főzzük. Ezután újabb egy napig állni hagyjuk, ismét hűvös helyen.
Másnap addig főzzük, míg a narancs üvegszerűen átlátszó lesz. Forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A léből egy kevés maradt, amit tea ízesítésre használtunk fel, hisz szinte tömény cukor, finom narancs ízzel.
A léből egy kevés maradt, amit tea ízesítésre használtunk fel, hisz szinte tömény cukor, finom narancs ízzel.
A narancs karikák a főzésük megkezdésekor.... |
...és a főzés végén, üvegekbe töltésük előtt |
Nagyon jól néz ki, és finom is lehet, de biztos nagyon édes és én azt nem bírom. De lehet, hogy elkészíthető kevesebb cukorral is.
VálaszTörlésKöszi Lívia! Végül is nem olyan nagyon édes, mert nem így töményen kell enni. Sütikbe, bonbonokba, pudingokba egy-két darabka elég, mint a kandírozott gyümölcsökből vagy a mazsolából.
TörlésNagyon nagy türelmed van! Szépek lettek!
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Nem volt olyan sok munka, csak úgy tűnik :-)
TörlésCsodaszép a színe!
VálaszTörlésKöszi :-)
Törlés