Egy finom télies ízvilágú lekvár, pont ünnepekre való.... |
Hozzávalók, amennyiből most készült: 2 kg alma, kb. 2,6-2,7 kg narancs, fél citrom leve, 50 dkg cukor, 2-3 csillagánizs, néhány fahéjdarabka, 8-10 szegfűszeg, kb, 2 cm ujjnyi vastag friss gyömbér, és ízlés szerint ha kell még őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj és őrölt gyömbér, 1 tasak fűszeres dzsemfix,
a tetejére: szalicil.
a tetejére: szalicil.
Elkészítése:
A narancs levét kifacsartam, rostjait kiskanállal még kikapartam, amennyire lehetett. Az almát feldaraboltam, és mindjárt a narancslébe tettem, amibe egy fél citrom levét is beleöntöttem, hogy ne barnuljon meg az alma. Meg is maradtak szép világosan.
A darabos fűszerekkel addig főztem, amíg az alma megpuhult. Kicsit vártam, hogy ne legyen már forró, és botmixerrel pépesítettem, úgy, hogy pár almadarabka azért maradjon benne.
Hozzáadtam a cukrot, kóstolgattam, hogy kell-e még az őrölt fűszerekből bele, majd mikor elolvadt a cukor belekevertem a dzsemfixet, még 4-5 percig főztem, majd üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
A lekvár főzésének megkezdése.... |
...és mire elkészült, ilyen lett |
Minden napra egy csoda!
VálaszTörlésKöszi Ani :-)
TörlésKülönleges lekvár, nagyon finom lehet. Én fahéjas és rozmaringos almalekvárt főztem, az is nagyon ízletes volt.
VálaszTörlésA Te lekvárod is nagyon finom lehetett! Almából én most főztem először lekvárt, finom fűszeres lett :-)
TörlésEz biztosan nagyon finom lett! Igazi különlegesség! :)
VálaszTörlésKöszi :-)
Törlés