Életem első mákos gubája, ami nagyon jól sikerült, gyorsan el is fogyott. Hogy eddig miért maradt ki az életemből, magam sem tudom 😋....
Hozzávalók egy kb. 18x30 cm-es tepsibe: 5 kissé szikkadt kifli (25 dkg), 1 tojás sárgája, 6,5-7 dl tej, 3 evőkanál cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 4-5 dkg mazsola, kb. 13 dkg darált mák + ízlés szerint cukor, vaj a tepsi aljába + a tetejére kis darabkák,
a vaníliás öntethez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2-3 evőkanál cukor, 6 dl tej,
a díszítéséhez: menta- vagy citromfű levelek, kevéske egész mákszem, és néhány szem bogyós gyümölcs.
a vaníliás öntethez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2-3 evőkanál cukor, 6 dl tej,
a díszítéséhez: menta- vagy citromfű levelek, kevéske egész mákszem, és néhány szem bogyós gyümölcs.
Elkészítése:
Kezdhetjük az vaníliás öntet elkészítésével, hogy legyen ideje lehűlni. A vaníliás pudingporból ízlés
szerinti cukorral és a tejjel készítjük el, mint egy hagyományos pudingot, csak több tejjel. Ha elhűlt,
tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
A kifliket felszeleteljük, majd a cukrokkal, a sárgájával és a citromhéjjal elkevert tejjel meglocsoljuk. Kicsit állni hagyjuk, közben óvatosan átkeverjük, hogy mindenhol egyenletesen be tudják szívni az öntetet a kifliszeletek.
A kifliket felszeleteljük, majd a cukrokkal, a sárgájával és a citromhéjjal elkevert tejjel meglocsoljuk. Kicsit állni hagyjuk, közben óvatosan átkeverjük, hogy mindenhol egyenletesen be tudják szívni az öntetet a kifliszeletek.
A tepsit kikenjük vajjal, beletesszük a kiflit, megszórjuk mazsolával és a cukrozott darált mákkal. Tetejére vajdarabkákat teszünk, majd sütőben megsütjük. Annyi ideig sütjük, hogy a tetején a kiflik kicsit ropogósak legyenek.
Frissen, melegen tálaljuk a vaníliás öntettel, tetejét menta- vagy citromfű levelekkel, kevéske egész mákszemmel és egy-két szem bogyós gyümölccsel díszíthetjük. Jelen esetben feketeribizlivel.
Frissen, melegen tálaljuk a vaníliás öntettel, tetejét menta- vagy citromfű levelekkel, kevéske egész mákszemmel és egy-két szem bogyós gyümölccsel díszíthetjük. Jelen esetben feketeribizlivel.
A tányéron, leöntve a vaníliás öntettel |
Gyorsan fogyott... |
Szívesen megkóstolnám! Már csak azért is, mert az én életemből is kimaradt. De ránézésre meg a receptet végigolvasva biztos finom! A gyerekek, mikor ovisok voltak, néha kaptak ebédre mákos gubát, olyankor mákos mosollyal fogadtak, mikor mentem értük. :-)
VálaszTörlésKöszi Gerdi! Akkor nem vagyok egyedül, aki még nem készítette :-) Én sehol nem voltam menzás, így ott sem ehettem, de most bepótoltam :-)
TörlésMég ilyet! Tényleg hogy maradhatott ki az életedből amikor olyan finom! Nagyon szépen tálaltad. Megfigyeltem, hogy tartalékolsz mákgubót. Nagyon előrelátó vagy. Én megint elfelejtettem. Itt az én mákos guba tortám karácsonyra.
VálaszTörléshttps://korsocska.blogspot.hu/2016/12/makos-guba-torta.html
Köszi Ani! Megnéztem a tortádat, aztán már ismerős volt, emlékeztem rá, láttam már karácsonykor. Hasonló a Te recepted is, tortának még finomabb lehetett :-)
TörlésÉn kelt tésztából szoktam készíteni, de biztos finom a kifliből is. Nagyon jól néz ki.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Kelt tésztából is nagyon finom lehet, erre mondják, ahány ház, annyi szokás :-)
TörlésAz eredeti nem kifliből készül, csak egyszerűsítjük. Ahogy Lívia írja, külön sütötték hozzá régen a gubatésztát.Évánál láttam is:
VálaszTörléshttp://takarekoskonyha.blogspot.hu/2016/02/makos-guba-izorzok-zebegeny.html
Köszi Ani! Megnéztem Évánál, guszta gubatésztát sütött. Biztos ez az igazi, de a mai rohanó világban megelégedünk a bolti kiflivel is :-)
TörlésNagyon szeretjük, nálunk nem merülhet feledésbe.
VálaszTörlésKöszi szépen Zsuzsa, remélem nálunk is majd gyakrabban lesz "vendég" az asztalon :-)
TörlésÉn is nagy rajongója vagyok. Diósan is szeretem. Mindennek elérkezik az ideje, jó, hogy elkészítetted.
VálaszTörlésKöszi Nea, diósan is finom lehet :-)
TörlésÉn is egyszer készítettem eddig. Valamikor nagyon régen... :)
VálaszTörlésDe nagyon szeretem a mákot, és a te full-mákos gubád nagyon ínycsiklandó. Nem is csodálkozom, hogy gyorsan fogyott! :)
Köszönöm Edith! Neked is további jó sütést :-)
TörlésGyerekkoromban gyakran volt terítéken - főleg az öszi téli időszakban - és én nagyon szerettem. Most is szeretjük, mégis ritkán kerül rá sor - jó hogy eszembe juttattad! :)Mi csak öntet nélkül szoktuk, de a tiéd igazi ünnepi guba. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
TörlésA mákos gubát én is imádom. Guszta lett nagyon! :)
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin!
Törlés