A tálban.... |
...és kimerve a tányéron |
A Borbás Marcsi szakácskönyve című műsorban láttuk a múlt vasárnap a vendége által készített smarnit, resztelt szilvával, ahogy a műsor vendége, Harrer-Abosi Beatrix mondta. Ilyen módon én még nem csináltam császármorzsát, gondoltam kipróbálom egyszer ezt a változatot is.
A saját verzióm szerint mindig fele grízzel, fele rétesliszttel készítem, a tojásokat nem választom ketté, és kisebb morzsákra keverem szét sütés közben.
Íme most a látottak alapján ilyen lett. Bár a sima lisztet - amivel a műsorban készült - lecseréltem réteslisztre, amivel szimpatikusabb volt nekem.
Ez a számomra új változat is ízlett, de szerintem teljesen más ízű lett mint az én régi receptem szerint, de abban egyeznek, hogy mindkettő nagyon finom 😋.
Aki nem ismeri valamelyiket, próbálja ki, érdemes megkóstolni mindegyiket....
A saját verzióm szerint mindig fele grízzel, fele rétesliszttel készítem, a tojásokat nem választom ketté, és kisebb morzsákra keverem szét sütés közben.
Íme most a látottak alapján ilyen lett. Bár a sima lisztet - amivel a műsorban készült - lecseréltem réteslisztre, amivel szimpatikusabb volt nekem.
Ez a számomra új változat is ízlett, de szerintem teljesen más ízű lett mint az én régi receptem szerint, de abban egyeznek, hogy mindkettő nagyon finom 😋.
Aki nem ismeri valamelyiket, próbálja ki, érdemes megkóstolni mindegyiket....
Hozzávalók nálam, a tésztához: 3 nagyobb tojás (vagy 4 kisebb), 2 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint több, kevesebb), 20 dkg rétesliszt, 2,5 dl tej,
a sütéshez: 2 evőkanál vaj, 3 evőkanál kristálycukor,
a szilvakompóthoz: kb. 50 dkg szilva, 3-4 kanál cukor és ízlés szerint őrölt fahéj és szegfűszeg, pár csepp citromlé.
Elkészítése:
A szilvával kezdtem. Félbe-negyedbe vágtam, lábosba tettem, megszórtam a cukorral és a fűszerekkel, kevéske vizet öntöttem alá, és kevergetve elkezdtem párolni. Nem kell sokáig, hogy ne főljenek szét a szilvák. A végén meglocsoltam a citromlével.
A tésztához a tojásokat szétválasztottam. A sárgájákat kikevertem a cukorral, közben apránként hozzáöntöttem a tejet. Ezután szintén apránként belekevertem a lisztet.
A tésztához a tojásokat szétválasztottam. A sárgájákat kikevertem a cukorral, közben apránként hozzáöntöttem a tejet. Ezután szintén apránként belekevertem a lisztet.
A fehérjéket egy csipet sóval felvertem, és óvatosan, de jól hozzákevertem az előzőekhez.
Nagyobb serpenyőben felolvasztottam a vajat, majd beleöntöttem a könnyű habos tésztát. Hagytam hogy az alja kicsit színt kapjon, ekkor falapáttal nagyobb darabokban megfordítottam. Mikor kezdett már összeállni a tészta, kevergetve még kisebb darabokra törtem, de nem túl apróra.
Ezután megszórtam a kristálycukorral, még sütögettem egy-két percig, hogy a cukor karamellizálódjon rajta. S már el is készült.
A resztelt szilvával és porcukorral meghintve tálaltam.
A resztelt szilvával és porcukorral meghintve tálaltam.
Látom a holnapi ebédemet ! :-)
VálaszTörlésIdejét nem tudom, mikor készítettem smarnit - mert mi soha nem mondtuk ezt "császármorzsának" (Rendes sváb családból származom...) Szeretem, s nálunk kivétel nélkül mindig kajszidzsemmel volt tálalva. No most is így lesz. Köszönöm az ötletet !
Köszönöm! Nálunk is inkább smarni volt a neve, s mi is sárgabarack lekvárral esszük, és mazsola is van benne. Ehhez egyik sem illett, mert ott van a szilva hozzá. Nekünk ez most olyan volt, mint egy teljesen más, új étel, de ez is finom volt.
TörlésNagyon szeretem, bár még sosem készítettem. Itt az idő! :-) Mindig eszünk síeléskor a hüttében, a tied még szebb,mint azok!
VálaszTörlésKöszi szépen Zsuzsa, nagyon kedves vagy! Valóban itt az idő 😊...
TörlésNagyon guszta ! Ezzel a szilvával most szívesen elfogadnék egy kis adagot belőle:)
VálaszTörlésKöszönöm Éva, szívesen küldenék belőle kóstolót, de már elfogyott 😄.
TörlésAnyukám sokszor készített smarnit, nagyon szerettük és sárgabarack lekvárral. Én szilvával is nagyon szeretném, mert azt is szeretem. Nagyon guszta és finom smarnit készítettél. Én is kipróbálom ezt a változatot is, mert szoktam készíteni.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, finom volt, próbáld ki egyszer. Mi is sárgabarack lekvárral szoktuk emni, és azt az apróbb "morzsás" változatot szoktam csinálni, de ez is nagyon ízlett.
TörlésNagyon szeretem a smarnit. Én legutóbb eperlekvárral ettem. :) Nagyon finom lehet szilvával is. :)
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin! Eperlekvárral is nagyon finom lehetett 😊.
TörlésNagyon csábító, szeretjük a smarnit mi is. Én is láttam az adást, és azóta készülök megcsinálni.... mára volt betervezve, de sajnos ma sem készül el.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, nagyon finom volt. Ha elkészítetted biztos hozod majd ide is, várom hogy milyen lesz a tied 😊. Jó étvágyat majd hozzá!
TörlésÜgyes vagy. Én egyszer-kétszer próbáltam ezt, de nem voltam vele megelégedve. Talán ez a változat jobban menne.
VálaszTörlésKöszönöm Ani, tegyél még egy kisérletet vele, biztos sikerül. Én is csak most először csináltam ezt a változatot, a hagyományos morzsázs császármorzsát szoktam 😊.
TörlésEgyszerű, de mégis nagyon finom édesség. És a jó házi lekvár elmaradhatatlan mellőle. Várólistás nálam is, de nem tudom elkészül-e valaha.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, valóban egyszerű étel, de annál finomabb. Ez a változat nálam is először készült, most szilvát főztem mellé, mint a műsorban, de amúgy mi is mindig sárgabarack lekvárral szoktuk enni.
Törlés