2025. november 27., csütörtök

Gránátalma szörp


Tálalva....




Különleges és érdekes, de finom ízű szörpöt főztem, gránátalmából, ami Édesapám kertjében termett. Amit elhoztunk, abból egy-két darab már elfogyott, ezekből a szép nagyokból pedig szörpöt készítettem. A gránátalmafáról, virágzásáról és a terméseiből ITT, egy joghurtos desszertnél láthatóak képek.

Hozzávalók: 3 db gránátalma (kb. 70 dkg), 4,5 dl víz, fél citrom leve, 25 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 2-3 cm ujjnyi vastag gyömbér, 1 mokkáskanál borkősav, 
a tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A gránátalmákat félbe vágtam, a levüket kipréseltem, a magokat kiskanállal kiszedtem. Majd elkezdtem főzni a levet a magokkal együtt, és hozzáadtam a meghámozott és feldarabolt gyömbért. Csak addig főztem, amíg felforrt, majd elzártam a lángot, és kb. 1 óráig pihentettem.
Ekkor leszűrtem, és ismét elkezdtem főzni. Hozzáadtam a cukrot, több részletben, és kóstolgatva, majd a citromlét is. Mikor felforrt takaréklángon csak egy-két percig főztem még, hozzákevertem a borkősavat.
Gyakorlatilag elkészült. Egy fél literes üvegbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt szórtam, a fémkupakkal lezártam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

A kimaradó 1-1,5 dl szörpöt frissen fogyasztottuk.


A hozzávalók

A félbevágott gránátalmák

A kinyert lé, mellette a magok

A főzésük

A kész szörp, már a pohárban, lehet hígítani csapvízzel, szódával, ásványvízzel,
 ami lehet buborékos és mentes víz. 
De a legjobb - legalábbis nekünk - a szénsavas ásványvíz 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése