2025. november 10., hétfő

Márton-napi kacsasült


A sült kacsa és a köretek a tálon....

Nem égett meg, csak a szójaszósz még jobban megsötétedett rajta 😃 


Újra itt van Márton napja, amikor a népszokás szerint illik libát enni, hogy a következő évben ne éhezzünk😊.
A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. 

Mi nem nagyon szoktuk tartani a Márton napi libaevést, de egy évben egyszer megengedhetjük magunkat, hogy ha nem is libacombot, vagy libamellet, de szép fiatal kacsát az asztalunkra varázsoljunk.

Nagyon finom lett, a hasát megtömtem sárgarépával és almával, kívülről jól befűszereztem, és még szójaszósszal is meglocsoltam, a végén pedig megkentem mézzel, mellé még krumplit és gyöngyhagymát is sütöttem. 
A fehér káposztát - lila híján - pedig ecetes cékla levével színeztem, illetve ízesítettem, amitől sokkal szebb színe lett, mintha lila káposztát használtam volna.
S mindezt néhány szelet mandarin és egy-egy pohárka Egri bikavér koronázta meg.
 
Jó étvágyat mindenkinek, ha valaki véletlenül megkívánna hasonlót! 


Tányérban...

...a kacsacomb mögött, a mandarin szelet és a sárgarépa között egy darabka sült alma van, ami olyan puhára sült a kacsa bendőjében, hogy szinte lekvár lett belőle. 
Nagyon finom, pikáns ízű volt! 😋


Hozzávalók a kacsasülthöz: egy egész pecsenyekacsa, só, őrölt bors, gyömbér, szárított tárkony és majoránna, szója szósz, egy-két kanál méz,
a kacsa hasába: 2 kisebb sárgarépa és egy nagyobb alma (több nem is fért volna bele), 
a káposztához: fehér káposzta, egy vöröshagyma, zsír, egy-két kanálka cukor, só, egész köménymag, ecetes cékla leve, 
a sült krumplihoz és a hagymához: kisebb méretű sárga héjú krumpli, gyöngyhagyma, só, zsír (ha van, kacsazsír), petrezselyem,
a tálaláshoz: mandarin.

Elkészítése: 
A kacsát előző este befűszereztem, meglocsoltam a szójaszósszal, és hűtőbe tettem. Csak másnap reggel kezdtem a sütést, mert tudtam, hogy kb. 3 órát fog igénybe venni.

A kacsa hasát megtömtem a sárgarépa és alma darabokkal, alá vizet öntöttem (zsír nem kellett hozzá, mert úgyis sok kisül belőle). Lefedtem a jénai tetejével és sütőbe tettem. Gyakorlatilag ennyi munka volt vele, csak sütése végén vettem le a fedőt róla, ekkor kentem meg a mézzel. S már el is készült.

A káposztát felszeleteltem, lesóztam, a hagymát is félfőre vágtam. Zsíron kissé megpirítottam a cukrot, majd hozzáadtam a hagymát, utána a kinyomkodott káposztát is, megszórtam köménymaggal, és kevés víz hozzáadásával megpároltam. A végén belekevertem az ecetes cékla levéből, amitől nagyon szép színt és finom ízt kapott.

A krumplit héjában megfőztem, majd meghámoztam, és mivel kicsik voltak nem is daraboltam őket. Nagyon szeretem az ilyen kicsi krumplikat. (Ezek is, és a gyöngyhagymák is Apukám kertjéből valók, bio termények.) 
Megsózva, kevés kacsazsírban, lassú tűzön sütögettem a gyöngyhagymákat a krumplival együtt, amíg szép pírt kaptam. Ekkor megszórtam petrezselyemzölddel is.
 
Tálalásnál egy mandarint felkarikáztam, és tányéronként egy-egy szelettel kínáltam a sült mellé. 
És jól esett egy pohárka Egri bikavér is a sok zsíros finomság mellé.


A befűszerezett kacsa.....

....és meglocsolva szója szósszal - lehet sütni

A káposzta dinsztelése

A krumpli és a gyöngyhagyma sütögetése



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése