2025. november 21., péntek

Tejszínes gombaleves


Tálalva a leves...


Zsemlekockákkal gazdagítva még tartalmasabb lesz, őszi-téli napokra....



Van már több gombaleves is a blogomon, ez most annyiban különbözik a többitől, hogy tejszínnel habartam be, és a fűszerezése is kicsit eltérő.

Hozzávalók a leveshez: kb. 20 dkg gomba (nálam most barna héjú csiperke), 1-1 fehér- és sárgarépa, egy darabka zellergumó, hagyma vagy sózott hagymakrém, olívaolaj, só, őrölt bors, leves-zöldek: petrezselyem, lestyán és tárkony, 1-2 mokkáskanál Maggi Bors, 
a behabarásához: 1 evőkanák liszt, 1 dl főzőtejszín, 
a galuskához: 1 tojás, só, és liszt, amennyit felvesz a tojás, 
esetleg még: pirított zsemlekocka.

Elkészítése:
A gombát, a répákat és a zellergumót megtisztítottam (a gombák szép frissek voltak, ezért a héjukat rajtahagytam), majd a hagymakrémmel együtt az olajon enyhén sózva megpároltam. Hozzáadtam a borsot és a leves-zöldeket, majd felengedtem kb. 1 liter vízzel. Megkóstol, kicsit utánasóztam.
Mikor már majdnem készre főtt, hozzáadtam 1-2 mokkáskanál Maggi Bors fűszerkeveréket savanyítás végett. Ezt Erdélyből szoktuk hozni, nálunk még nem láttam ilyet.
Ezután levettem a tűzről, és megkevertem a a behabaráshoz a lisztet és a tejszínt. A kikevert tejszínhez mertem egy keveset a levesből, hogy azonos hőmérsékletű legyen a levessel, így nem ugrik össze benne a tejszín.
Behabarás után egy kisebb tojásból galuskákat szaggattam a levesbe.

Tálalásnál pedig még pirított zsemlekockát is kínáltam hozzá, így még tartalmasabb lett.


Elkezdődik a főzés



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése