2024. március 3., vasárnap

Fehérpiskóta bogyós gyümölcsökkel





Már régóta a fagyasztóban gyűjtöm a feleslegessé vált tojásfehérjéket, és amikor több összegyűlik, sütök belőle valamit. Általában ezt a fehérpiskótát szoktam sütni, ami nálam mindig sárga lesz, mintha sárgáják is lennének benne 😊. Gondolom a reszelt citromhéj színezi meg.
Egy tojásfehérje kb. 30-35 gramm, a tojás méretétől függően.
Most a tavaly ősszel lefagyasztott bogyós gyümölcsökkel dúsítottam, amivel nagyon finom lett. Az áfonyák kicsit megszínezték a tésztát, esztétikailag nem a legelőnyösebb így, de ízre és állagra semmi baja nem volt. Friss gyümölcsből gondolom jobban viselkedik...

Hozzávalók egy 20 x 10 cm-es, 6-7 cm magas szilikonos formához: 165 gramm tojásfehérje (ami kb. 5 tojásnak felel meg), 10 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, fél sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg vaj, 15 dkg vegyes bogyós gyümölcs (málna, áfonya, piros ribizli, és pár szem fehér és fekete is),
a tetejére: 1 evőkanál citromlé és annyi porcukor, amennyit felvesz,
a díszítéshez: pár szem gyümölcs.

Elkészítése:
A tojásfehérjét hagytam szobahőmérsékleten kiolvadni, majd felvertem kemény habbá, közben apránként adtam hozzá a cukrot. Belereszeltem a citromhéjat, és hozzáöntöttem az olvasztott vajat.
A lisztben elkevertem a sütőport, majd kanalanként, belekevertem a habba. A gyümölcsöket megszórtam kevés liszttel, és ezeket is óvatos mozdulatokkal hozzákevertem a tésztához.
A formát a biztonság kedvéért kivajaztam, liszteztem, majd beleöntöttem a masszát.
Előmelegített sütőben kezdetben nagyobb, majd mérsékelt lángon megsütöttem.
Mikor kihűlt a sütemény elkészítettem a citromos cukormázat, amit elkentem a tészta tetején, majd pár szem gyümölccsel kidíszítettem még.






6 megjegyzés:

  1. Tudod, elszíneződés ide, meg oda, szívesen bevállalnék 1-2 szeletet belőle :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Szívesen megkínálnálak vele, de már elfogyott 😊.

      Törlés
  2. Nagyon guszta a gyümölcsökkel, kit érdekel az a kis elszíneződés....most jó nagyokat nyelek.... Nekem is van egy piskóta receptem amibe csak tojásfehérje kell, és milyen régen sütöttem már.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Jó megoldás ez a fehérpiskóta, így megmenekíthetjük a felhalmozódott fehérjéket. És még finom is!

      Törlés
  3. Nagyon guszta finomságot sütöttél! Olyan mint egy gyümölcskenyér!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Valóban hasonlít a gyümölcskenyérhez, és sok munka sincs vele.

      Törlés