2024. március 27., szerda

Brokkoli krémleves, spenót főzelék és brokkolis párolt zöldségek - zöldcsütörtökre és nagypéntekre


Összegyűjtöttem zöldcsütörtökre és nagypéntekre három "zöld" ételt, amiket most a napokban főztem-sütöttem, és ettünk. Zöldcsütörtök a húsvét előtti hét csütörtökje, más néven nagycsütörtök. Ilyenkor szokás zöld hozzávalókból főzni, most én is ezt tettem....


Brokkoli krémleves







Ritkán főzök brokkoli levest, most megkívántam, mert jó áron szép nagy brokkolit sikerült vennem.

Hozzávalók: 1 kisebb brokkoli, 1 kisebb-közepes krumpli, 1 kisebb hagyma, 1 szelet zellergumó, 1 kanál olívaolaj, só, pár csipet őrölt fehérbors és szerecsendió, néjhány zeller- és lestyán levél, 
a behabarásához: 1 kanál liszt és kb. 2 kanál tejföl, 
tálalásnál: pár csepp olívaolaj és levesgyöngy.

Elkészítése:
Az olajon megdinszteltem a feldarabolt hagymát, majd felöntöttem 1 liter vízzel. Beletettem a feldarabolt zöldségeket, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a zöld fűszereket, és amikor jó félig megpuhult a brokkoli, kivettem belőle egy-két darabot, amit majd feltétként használok. Az összes többi mindent készre főztem.
Mikor készre főtt leturmixoltam, és a liszt-tejföl keverékével behabartam. Jól kiforraltam, hogy ne legyen liszt ízű, és gyakorlatilag elkészült.
Tálalásnál pár csepp olívaolajat csepegtettem a tányérokba kimert levesbe, és a vékony szeletekre felvágott, előzőleg a levesből kivett brokkolit is hozzáadtam. Ezen kívül még levesgyöngyöt is kínáltam hozzá.


A hozzávalók

Elkezdtem főzni



Spenót főzelék tükörtojással





Szeretjük a spenótot, általában főzeléket csinálok belőle, néha tésztára is kerül, vagy húsok töltelékébe.
Szoktam rokonoktól kapni, frisset, amit leszedünk és másnap már meg is főzöm, és teszem a mélyhűtőbe, kis adagokban, ami egyszerre kell. Fokhagymával és egy-két késhegynyi szódabikarbónával megfőzöm, majd nagyobb lyukú húsdarálón ledarálom. 

Hozzávalók: friss vagy fagyasztott spenót (most ez utóbbiból készült), fokhagyma, liszt, zsír, tej, só, pár késhegynyi törött paprika.

Elkészítése:
A fagyasztott spenótot hagytam kiolvadni, majd vékony rántást készítettem, és tejjel berántottam. Pár késhegynyi törött paprikával ízesítettem, mert szeretem benne, nem lesz olyan vad zöld a főzelék és finomabb is.
Tükörtojással tálaltam.


A tojások az új tükörtojás és tarkedli sütőmben sülnek



Brokkolis párolt zöldségek





Egy könnyű zöldséges köret, kevés munkával gyorsan elkészült és nagyon finom.

Hozzávalók: brokkoli, zöldbab, zöldborsó, krumpli, sárgarépa, olívaolaj, só, fehér őrölt bors, szárított-morzsolt oregánó és bazsalikom.
 
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítottam, feldaraboltam, majd kevés olívaolajon átforgattam, rövid ideig pirítottam. Sóztam, fűszereztem. Ezután kevés vizet öntöttem rá, és fedő alatt készre pároltam. Csak addig, ameddig a zöldségek megpuhultak, de még kicsit roppanósak maradtak.


A zöldségek,ahogy elkezdtem párolni



6 megjegyzés:

  1. Az első kettőt ismerem, szeretem szoktam is néha készíteni. A harmadik "gezemice" nem hiszem, hogy nekem a kedvencem lenne....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gezemice is finom volt 😊. Szeretjük a párolt zöldségeket. Sült húsokhoz szoktam csinálni, csak kicsit kevesebb brokkolival, és több borsóval, sárgarépával. És csemegekukoricát is szoktam hozzáadni, de most a zöldeken volt a hangsúly 😊.

      Törlés
  2. Remek válogatás, mindhárom nagyon finom lehetett. Ebben a sorrendben végig tudnám kóstolni, és a zöldségkörethez még húst sem kívánnék.

    VálaszTörlés
  3. Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok az egész családnak. Édesapádat is üdvözlöm sok szeretettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen kedves Éva, mindannyiunk nevében! Nektek is kellemes húsvétot kívánunk!

      Törlés