Egy újdonságot készítettem, lila hagyma-szilva csatnit,de nevezhetjük lila hagyma lekvárnak is. Finom, pikáns lett, édes is, sós is, erős is, savanyú is, fűszeres is, de egyik íz sem uralkodik a másikakon.
A magam elgondolása szerint csináltam, kicsit "lestem" a régebbi csatni receptjeimnél, mert pár már van a blogomon, kicsit hasonlóak, de mégis mindegyik más-más.
Az alábbi hozzávalókból csak 3 kicsi, 2-2 dl-es üveg lett, épphogy tele. Még szeptemberben készültek, azóta az elsőt már meg is ettük sült húshoz, nagyon finom lett 😋. Akár egy évig, vagy még tovább is el szoktak állni a csatnijaim, persze ha addig nem esszük meg.
A magam elgondolása szerint csináltam, kicsit "lestem" a régebbi csatni receptjeimnél, mert pár már van a blogomon, kicsit hasonlóak, de mégis mindegyik más-más.
Az alábbi hozzávalókból csak 3 kicsi, 2-2 dl-es üveg lett, épphogy tele. Még szeptemberben készültek, azóta az elsőt már meg is ettük sült húshoz, nagyon finom lett 😋. Akár egy évig, vagy még tovább is el szoktak állni a csatnijaim, persze ha addig nem esszük meg.
Hozzávalók: 5 db közepes lila hagyma (kb. 40 dkg), 4 db japán szilva (kb. 35 dkg), 1-2 evőkanál olívaolaj, só, 1-2 kiskanál barna cukor, 1 kiskanál 10 %-os ecet, 1 mokkás- vagy kiskanál őrölt tarka bors, pár száll friss kakukkfű, pár szem koriander (őrölve vagy egyben), egy-két csipet csilipor, és szintén egy-két csipet Panch Puran indiai fűszerkeverék (Az elnevezése szó szerint Öt-fűszert jelent, az enyém tartalmaz: édes köményt, római köményt, mustármagot, görögszénát, és fekete hagymamagot. Ha nincs ilyen fűszerünk, akkor édes köményből, római köményből mustármagból készíthetünk keveréket, nagyon finom, pikáns "indiaias" ízt ad ez is.), de el is hagyható, akinek nincs vagy nem szeretné ezeket az ízeket.
Elkészítése:
A hagymát és a szilvát kisebb-nagyobb darabokra vágtam, megszórtam barna cukorral, meglocsoltam az olívaolajjal, majd közepes lángra tettem, hogy kicsit karamellizálódjon. Ezután hozzáadtam az összes fűszert, ízesítőt, és kevés vizet, hogy ne süljön le. Közben kóstoltam, hogy valamiből kell-e esetleg még hozzá.
Nem főztem túl sokáig, hogy ne főljön teljesen szét, még valamennyire darabos maradjon.
Nem kell megijedni a sokféle fűszertől, egyik sem dominál, mert egyikből sincs sok benne. Ízlés szerint többet vagy kevesebbet is tehetünk bele a fűszerekből, cukorból, ecetből, vagy valamit el is hagyhatunk belőlük. Teljesen saját ízlés szerint lehet alakítani a receptet, hisz az a jó a csatnikban, hogy szinte bármit tehetünk bele 😊.
Fogyaszthatjuk frissen is, de tölthetjük üvegekbe, mint most én, ilyenkor kevés tartósítót tehetünk bele, hogy biztos ne romoljon meg, Én szalicilt szoktam használni, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.
A hagymát és a szilvát kisebb-nagyobb darabokra vágtam, megszórtam barna cukorral, meglocsoltam az olívaolajjal, majd közepes lángra tettem, hogy kicsit karamellizálódjon. Ezután hozzáadtam az összes fűszert, ízesítőt, és kevés vizet, hogy ne süljön le. Közben kóstoltam, hogy valamiből kell-e esetleg még hozzá.
Nem főztem túl sokáig, hogy ne főljön teljesen szét, még valamennyire darabos maradjon.
Nem kell megijedni a sokféle fűszertől, egyik sem dominál, mert egyikből sincs sok benne. Ízlés szerint többet vagy kevesebbet is tehetünk bele a fűszerekből, cukorból, ecetből, vagy valamit el is hagyhatunk belőlük. Teljesen saját ízlés szerint lehet alakítani a receptet, hisz az a jó a csatnikban, hogy szinte bármit tehetünk bele 😊.
Fogyaszthatjuk frissen is, de tölthetjük üvegekbe, mint most én, ilyenkor kevés tartósítót tehetünk bele, hogy biztos ne romoljon meg, Én szalicilt szoktam használni, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Nagyon finom lehet ez a csatni, szívesen megkóstolnám. Én is csináltam már lila hagymával, de szilva nélkül.... köszi Katikám az ötletet.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom volt így együtt, próbáld ki te is.
TörlésNagyon finom lehet főleg az egyik vejem az aki szereti ezeket a fűszeres dolgokat.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom, nyugodtan elkészítheted a vejednek.
TörlésÉn is készítettem már csatnikat, ez is nagyon finom lehet. Csodásak a képek megint.Ani
VálaszTörlésKöszi szépen Ani! Én is csináltam már többféle csatnit, de mind más és más egy kicsit 😊.
TörlésÉn még ilyen ételt nem készitettem, de szándékozok késziteni. Nagyon finom lehetett.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lívia! Finom, különleges ízű szósz, próbáld ki Te is, ha csak egy kis menyiséget, hogy meg tudjátok kóstolni.
TörlésNagyon ötletes, el tudom képzelni vadhús mellé is. :-)
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, vadhús mellé sem lenne rossz, de sajnos ahhoz nem jutunk hozzá....
TörlésÉn még sosem készítettem csatnit, nálam valahogy ez kimaradt, pedig különleges csemegének tűnik. Egyszer biztosan megpróbálkozom majd vele.
VálaszTörlésPróbálkozzál meg egyszer valamilyen csatnival, biztos ízlene neked is. Mi általában sűlt husokhoz szoktuk enni.
Törlés