Az szilvás-almás fügelekvár:
És a lekvár kenyéren |
Az őszibarackos füge lekvár:
Az otthon Apukámnál, Mözsön termett fügékből nekünk is jutott még, így az ízesített pálinkán kívül lekvárokat is főztem, fűszeresen, kétfélét is. Az egyik fajtához őszibarackot, fahéjat és csillagánizst, a másikhoz szilvát, almát, fahéjat és szegfűszeget adtam hozzá. Mindkettő nagyon finom lett!
Hozzávalók: érett füge, szilva, alma, őszibarack (a gyümölcsök aránya tetszés szerint variálható), minden
megtisztított 1 kg gyümölcshöz 15 dkg cukor, vagy ízlés szerint, citromlé, őrölt vagy egész fahéj, őrölt szegfűszeg, egész csillagánizs, ez utóbbiak szintén ízlés szerint.
tetejére: szalicil.
Elkészítése:
Nagyon
egyszerű. A fügék szárát eltávolítottam, feldaraboltam, ugyanígy a másik gyümölcsöket is. Elkezdtem
főzni, közben hozzáadtam a fűszereket is. Az őszibarackoshoz fahéjat és csillagánizst, a szilvás-almáshoz fahéjat és szerfűszeget. (Az őrölt fűszerekkel azért csínján kell bánni, mert a szegfűszeg elég intenzív tud lenni.)
Amikor megpuhultak a gyümölcsök, botmixerrel pépesítettem. Ezután adtam hozzá a cukrot és tovább főztem még, rövid ideig. A főzés vége felé citromlével ízesítettem.
Forrón üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tetem és
száraz dunsztban hagytam kihűlni.
...és már a fazékban... |
....főzésre készen |
Előkészítve a másik fajta lekvár is, füge, szilva, alma |
Izgalmas, hogy még mindig tudsz újat nyújtani füge-ügyben. Én likőrön gondolkodom most, de ez a lekvár is nagyon vonzó. Ani
VálaszTörlésKöszönöm Ani, hirtelen ötletből jött ez a kétféle lekvár, úgy ahogy a pálinka "megágyazása" is. Valószínű likőr lesz majd belőle.
TörlésJó ötletnek tűnik a barack párosításnak, legközelebb én is kipróbálom. :-)
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, bár a barack ízét nem nagyon lehet kiérezni, de összességében nagyon finom lett 😊. Próbáld ki, ha érik még a fügétek...
TörlésCsodás lehet ez a fügés vegyes lekvárod bármelyiket is nézem nagyon finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, mindkettő fincsi lett 😊.
TörlésMindkét változat nagyon finom lehet, benne vannak az ősz ízei. Sajnos nekem még sosem sikerült fügelekvárt eltenni, mert a boltban aranyárban mérik darabját, fánk meg sajnos nincs. Egyszer megkóstolnám, minden ismerősöm nagyon dícséri.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, mi is csak azért főzzük be, mert érik a kertben, ami egy nagy áldás. A bolti valóban nagyon drága, abból én sem vennék lekvárnak...
TörlésÉrdekes ez a "vegyes lekvár" - de nem hiszem, hogy megpróbálom. A fügelekvárom se nagyon akar fogyni....Valamiért nálam a meggy, meg az eper és a kajszi a kedvencek....
VálaszTörlésKülönbözőek az ízlések 😄, mi szeretjük...de köszi szépen a kommentet! Amiket felsoroltál, azok is mind finom lekvárok.
TörlésEz is nagyon finom lekvárok. De sajnos én nem tudok hozzájutni kétféle fügühez, még egyféléhez sem.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Boltban, piacokon nagyon drága, abból nem is érdemes befőzni.
Törlés