2022. január 1., szombat

B.U.É.K. 2022. - töltött malackákkal








Az év első bejegyzésében, Újév első napján valamilyen lencseételt illene posztolni, ami idén is kerül az asztalunkra, de mivel hasonló már van a blogomon, ezért most egy újdonságot hozok. Pogácsa vagy malac formára mintázva megsüthetjük az új esztendő első vacsorájára, vagy a későn kelőknek akár már reggelire. Bármikor nagyon finom ez a lágy kelt tészta. A pogácsák és a kövér malackák hasában olaszos ízesítésű, fűszeres húsos ragu rejtőzik, a tetején pár csipet sajt, ropogósra sülve, néhány szem lenmaggal.
Próbáljátok ki, akár egy hétköznap estére is csodás vacsorát varázsolhatunk vele....

Hozzávalók, a tésztához: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 kiskanál cukor, 22 dkg krumpli (még héjasan mérve), 1 tojás, 3 evőkanál olaj, 1-2 kiskanál só, 1 csapott mokkáskanál pirospaprika, 
a töltelékhez: 20 dkg darált hús, 1 kisebb hagyma, 1 kanál olaj, só, pár csipet őrölt bors és pirospaprika, 1-1 kiskanál szárított morzsolt oregánó és bazsalikom, 1-2 evőkanál gulyáskrém és házi spagettikrém (vagy sűrített paradicsom), 
a tetejére: 1 tojás, reszelt sajt és lenmag.

Elkészítése:
Először a krumplit főztem meg, héjában, majd megpucoltam, összetörtem és hagytam hűlni. Az élesztőt a tejben egy kiskanál cukorral felfuttattam, és az összes hozzávalóval bedagasztottam közepesen lágy tésztává. (Kis tejjel, vagy tejföllel, illetve liszttel lehet korrigálni, ha úgy kívánja a tészta.) Hagytam kelni.
Közben elkészítettem a tölteléket. Az olajon fehéredésig pirítottam a húst, aztán hozzáadtam az összes fűszert és ízesítő krémet. Készre pároltam.
A megkelt tésztát kisodortam. Először kiszaggattam egy nagyobb csészével a malacoknak a köröket. A többi tészta felére kupacokban ráhalmoztam a tölteléket, ráhajtottam a tészta másik felét, és kisebb formával kivágtam a pogácsáknak valókat. 14 db pogácsa és 3 malac lett belőle.
A malacoknak szánt tésztára is tettem egy evőkanálnyi tölteléket, összehajtottam úgy mint egy szilvás-gombócot. A maradék tésztából kialakítottam a malacok fülét, farkát, orrát. A szemüknek feketeborsot használtam.
Tepsibe sorakoztattam mindet, megkentem tojással, a pogácsák tetejére egy-egy csipet reszelt sajtot és lenmagot is szórtam.
Előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem, és még melegen fogyasztottuk.

A megkelt tészta

A pogácsák megtöltése...

...majd a felső tésztával való beborítása, és a pogácsák kiszaggatása

Tepsiben a pogácsák és a malackák...




14 megjegyzés:

  1. Nagyon élethűek lettek a malackáid. Nálam is hasonló készült, hogy szerencsésen induljon az év. Sikerekben, egészségben gazdag 2022-t kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, délelőtt már megcsodáltam gyorsan a malackáidat! Nagyon aranyosak lettek, kívánok nektek is boldog 2022-es esztendőt, jó egészséggel!

      Törlés
  2. Nagyon cuki malackákat készítettél. A pogácsa formák is finomak lehettek.
    Egészségben, sikerekben gazdag 2022-t kívánok neked és a kedves családodnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Lívia, finomak voltak! Nektek is szerencsés, boldog új évet kívánunk, jó egészséggel!

      Törlés
  3. Nagyon aranyosak a malackáid és finomak lehetnek !

    VálaszTörlés
  4. Jaj,de cukik ezek a kis malackák! Nektek is BUÉK!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jók lettek a malackák!Gratulálok!
    B.U.É.K.
    Sok puszi:ÁGI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, örülök, hogy tetszenek!
      Neked is még egyszer BUÉK, és én is puszillak 😊.

      Törlés