2021. január 1., péntek

Vörös lencse krémleves - újév első napjára




Úgy tartja a mondás, vagy a babona, hogy újév napján lencsét kell ennünk. A lencseszemek a pénzt szimbolizálják, minél többet eszünk belőle, annál szerencsésebbek és gazdagabbak leszünk, s annál sikeresebb lesz az eljövendő új esztendő.

Ezért a változatosság kedvéért idén vörös lencséből főztem egy finom pikáns, kissé csípős levest, amit mindenkinek szívből ajánlok megkóstolni.

Hozzávalók: 15 dkg vörös lencse, 1 sárgarépa kb. 15 dkg, 1 kisebb hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb szál zellerzöld, 1 kanál olaj, só, 1-1 mokkáskanál bors, koriander és 2-3 szem szegfűbors megőrölve, 1 kis darabka friss gyömbér, 1 kiskanál füstölt őrölt paprika, ízlés szerint pár csipet csilipor és kurkuma, egy darab füstölt kolbász.

Elkészítése:
A hagymát és a fokhagymát apróra vágtam, az olajon megdinszteltem. Hozzáadtam a karikára vágott sárgarépát és együtt tovább pároltam. Felengedtem vízzel, beleszórtam a lencsét, sóztam és az összes fűszert is hozzáadtam. Beletettem a darab kolbászt, és készre főztem, kb. 30 perc alatt.
Ekkor a kolbászt kivettem, vékony karikákra vágtam, az egész levest pedig botmixerrel pépesítettem. A kolbász szeletkéket kevés olajon 1-2 perc alatt még átsütöttem, majd a tálkákba kimert leveshez adtam.

A hozzávalók



12 megjegyzés:

  1. Szeretjük a vöröslencsét, de még levest nem főztem belőle. Jó sok fűszerrel készítetted, biztos finom. Honnan van a szép naptár?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Ezt és hasonló konyharuha naptárakat a szüleim kaptak, még a 80-as években, kb. 3 éven keresztül, valamilyen statisztikai hivataltól. Most pont aktuális volt ez, hisz idén is péntekre esett újév napja. Az évet a képen egy kis csalással a férjem "írta" át 2021-re :-) :-)

      Törlés
    2. Gyanús volt, hogy régi, de nem tudtam hová tenni az évszámot.:) Nagyon ügyesen megoldottátok.

      Törlés
  2. Nagyon finom levest készítettél lencséből, zöldségekből, kolbásszal és fűszerekkel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, nagyon finom volt, pedig én a krémleveseket nem is kedvelem olyan nagyon :-)

      Törlés
  3. Nálam is leves készült ma lencséből. Ezt a változatot is nagyon szeretem, jó, hogy eszembe juttattad. Nagyon finomnak ígérkezik és csodás színe van. Látom milyen jóságos sütiket készítettél a pezgő mellé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, finom volt, vörös lencséből most főztem először levest. A pezsgő melletti sütiket Apukám sütötte, a kép is nála készült :-)

      Törlés
  4. Csodásan néz ki! :) Lencselevest már készítettem, de vörös lencséből még nem, biztos finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin! Vörös lencséből is nagyon finom, jó ízt adott neki a kolbász és a füstölt paprika is :-)

      Törlés
  5. Nagyon finomat főztél, vörös lencsét eddig még nem kóstoltam de gondolom az íze hasonló a hagyományos "rokonához"?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, igen, hasonló az íze a normál lencséhez, mindegyik egyformán finom :-) Kóstoljátok meg egyszer :-)

      Törlés