A kisült kiflik a kosárban |
Az egyik kettétörve |
Megpakolva finomságokkal... |
...lehet reggelizni vagy vacsorázni |
Régebben is sütöttem egy-kétszer házi kiflit, nem sűrűn, mert igazán nem voltam velük megelégedve. De ezek most nagyon finomra sikerültek. Ízre is, állagra is, belül foszlós puhák lettek, kívül pedig ropogósak.
Hozzávalók 8 db kisebb kiflihez: 25 dg liszt, 1 kiskanál só, 2 dkg élesztő, 1,25 dl tej + annyi víz, hogy a tejjel együtt kb. 1,8-2 dl legyen, 1 kiskanál cukor, 3 dkg vaj,
a tetejük megkenéséhez: 1 evőkanál tej,
a megszórásukhoz: nagy szemű só.
Elkészítése:
A lisztben elkevertem a sót. Az élesztőt felfuttattam a cukros tejben. A vajat felolvasztottam, majd vártam kicsit, hogy hűljön.
Mikor feljött az élesztő, hozzáöntöttem a liszthez. Hozzáadtam a vajat is, amiből egy keveset meghagytam, hogy majd a kisodort tésztát meg tudjam vele kenni. Elkezdtem dagasztani, kb. 10 percig, a gép 2-es fokozatával. A vizet közben fokozatosan öntöttem hozzá, így láttam, hogy mennyi kell még. 10 perc dagasztád után egy nagyon szép, jól kidolgozott, lágy tésztát kaptam.
Meleg helyen 35-40 percig pihentettem, majd lisztezett deszkára borítottam. Vékonyra, kb. 35-40 cm átmérőjűre kisodortam, 8 felé vágtam, megkentem a maradék olvasztott vajjal, és kifli formájúra felsodortam. Tepsibe sorakoztattam őket, tetejüket megkentem langyos tejjel és megszórtam a nagy szemű sóval.
Újabb 15-20 perc pihentetés után tettem csak az előmelegített sütőbe, ahova félidőben egy kisebb vízzel teli tepsit toltam be, hogy a kiflik ne száradjanak ki sütés közben. Kb. 15-20 perc alatt meg is sültek, majd konyharuhával letakarva hagytam langyosra hűlni őket, s aztán már kezdtük is enni.
Mikor feljött az élesztő, hozzáöntöttem a liszthez. Hozzáadtam a vajat is, amiből egy keveset meghagytam, hogy majd a kisodort tésztát meg tudjam vele kenni. Elkezdtem dagasztani, kb. 10 percig, a gép 2-es fokozatával. A vizet közben fokozatosan öntöttem hozzá, így láttam, hogy mennyi kell még. 10 perc dagasztád után egy nagyon szép, jól kidolgozott, lágy tésztát kaptam.
Meleg helyen 35-40 percig pihentettem, majd lisztezett deszkára borítottam. Vékonyra, kb. 35-40 cm átmérőjűre kisodortam, 8 felé vágtam, megkentem a maradék olvasztott vajjal, és kifli formájúra felsodortam. Tepsibe sorakoztattam őket, tetejüket megkentem langyos tejjel és megszórtam a nagy szemű sóval.
Újabb 15-20 perc pihentetés után tettem csak az előmelegített sütőbe, ahova félidőben egy kisebb vízzel teli tepsit toltam be, hogy a kiflik ne száradjanak ki sütés közben. Kb. 15-20 perc alatt meg is sültek, majd konyharuhával letakarva hagytam langyosra hűlni őket, s aztán már kezdtük is enni.
Nagyon szépek lettek a kiflik, csak úgy kívántatják magukat. :)
VálaszTörlésSzívesen elmajszolgatnék most egyet-kettőt belőle, pont jól jönne tízóraira. ;)
Köszi szépen! Szívesen küldenék belőle, de már elfogytak 😀.
TörlésNagyon szép kifliket sütöttél és biztos finomak lettek látszik rajta!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, nagyon finomak voltak, jól belaktunk velük 😆.
TörlésGyönyörű kiflik, főleg a sok finomsággal megpakolva.... váljék egészségetekre! Ez számomra új recept, így el is mentem, és megfogom sütni. Köszönöm Katikám.
VálaszTörlésKöszönöm kedves Gizi! Örülök, hogy én is tudtam valami újat mutatni neked. Sok sikert, ha megsütöd. 😀
TörlésIlyet boltban nem lehet kapni. Minden jóval megpakolva maga a mennyország.
VálaszTörlésKöszi szépen, jó kis vacsora volt 😀
TörlésCsodás és kívánatos kifliket készítettél. Az íze is nagyon finom lehetett.
VálaszTörlésKöszi szépen Lívia, finomak voltak 😁.
TörlésSokféle hasonló kiflit sütöttem már, de ezt is ki fogom próbálni, mert nagyon jónak néz ki.
VálaszTörlésKöszönöm Margó, jó étvágyat majd hozzá!
TörlésGyönyörű kifliket sütöttél! .)
VálaszTörlésKöszi szépen 😀
Törlés