A zabpelyhes palacsinták
Ez a finom zabpalacsinta a lányom specialitása, tőle tanultam. Bár az övéi mindig szebbre sikerülnek, de az enyémek is nagyon finomak lettek 😋.
Nemrég szedtünk bodzát - már kezdenek virágozni -, így most ebből is került egy kevés a palacsintába.
Nemrég szedtünk bodzát - már kezdenek virágozni -, így most ebből is került egy kevés a palacsintába.
Hozzávalók a zabpelyhes palacsintákhoz: 1 alma, 1 banán, 3 tojás, 8
dkg zabpehely, ízlés szerint édesítő, 1-2 kisebb bodzavirág szirmai,
sütéshez: kókuszolaj.
sütéshez: kókuszolaj.
Elkészítése:
A banánt és a hámozatlan almát feldaraboltam, majd a virág kivételével mindent turmixgépbe tettem. Leturmixoltam, majd hozzáadtam a levágott virágszirmokat.
A palacsintasütőt vékonyan megkentem kókuszolajjal, és a masszából 2-3 evőkanálnyit sütöttem meg egy palacsintának. Mindkét oldalukat pár percig sütöttem, néztem hogy mikor van már jó színe.
A palacsintasütőt vékonyan megkentem kókuszolajjal, és a masszából 2-3 evőkanálnyit sütöttem meg egy palacsintának. Mindkét oldalukat pár percig sütöttem, néztem hogy mikor van már jó színe.
Mellé még banánkarikákat tálaltam.
Turmixolás előtt.... |
...és után, a bodzaszirmokkal |
A bodzalimonádé
Ilyen limonádét már az előző években többször is készítettem, nagyon finom hűsítő ital. Most kezdődik a bodza érésének a szezonja, ha van lehetőségetek, használjátok ki a természetnek ezt a csodás, illatos virágát....
Ez a kép még a tavalyi bodzalimonádé készítésekor készült |
Hozzávalók a bodzalimonádéhoz: 10-12 db közepes bodzavirág, 2 liter víz, 1 citrom karikára
vágva, pár mentalevél, kb. 5 evőkanál cukor, vagy ízlés szerint, 1
kiskanál citromsav.
Elkészítése:
Az összes hozzávalót tálba öntöttem, és hűtőben két-három napig
áztattam. Ekkor leszűrtem, megkóstoltam hogy kell-e még bele édesítő vagy citromlé, és jól behűtve
már fogyasztható is. Tálaláskor adhatunk hozzá friss mentaleveleket és
poharanként 1-2 citromkarikát.
A bodza beáztatása, de ez már idén |
Végül a szép solymári táj, ahol szedtük a bodzákat
Gyönyörű a solymári táj a bodzabokrokkal és a virágokkal. A palacsinta nekem szokatlan ebben a változatban, de biztos finom lehetett. A tálalása is szép. A banán, alma, zabpehely mindegyik finom. A bodzavirágot én még soha nem használtam, de nincs is a környezetemben, pedig Budán a II. kerületben lakunk, csodálatos zöld környezetben.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Igen, ez másmilyen mint a megszokott vékony palacsinta, de nagyon finom! Kár hogy nincs a közeletekben bodza, a szörpje is nagyon finom, és a szárított virág a teának is kellemes illatot ad 😊
TörlésNagyon finom lehet ez a palacsinta. Látod már tanulni is tudsz a lányodtól, van pár receptem nekem is amit a lányom ihletet. Nagyon szép e bodzavirág és ahol szedtétek az is szép hely és egészséges gondolom közlekedési helytől távolabb van.
VálaszTörlésKöszi szépen Éva! Igen, már több receptet átvettem a lányoméktól. Ahogy a közmondás is mondja, a jó pap is holtig tanul 😊
TörlésSzép, forgalomtól mentes helyen szedtük, úgyhogy nyugodtan tudtuk felhasználni a virágokat 😊
Szeretem a bodzát, biztos a palacsintát is megbolondította. Finom lehetett!
VálaszTörlésKöszi Vanilin, finom volt a palacsintában is. Nem intenzíven, csak épp kellemesen lehetett érezni benne 😊
TörlésIdén még nem sikerült bodzát szereznem, de ki fogom próbálni vele majd a palacsintát. Remek ötlet, biztosan imádni fogom.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! A bodzavirág kellemes ízt ad édességekbe téve, de megszárítva tea ízesítésre is kiváló és nagyon jó limonádékba is. Majd még mi is szeretnénk szedni, de még van idő, csak most kezdett virágozni.
TörlésOlyan hirtelen lett nyár-eleje, és nyílt ki a bodza, hogy szinte egyik napról a másikra. Tegnap menten én is a szörphöz virágot szedni, nehogy lemaradjak róla.Nálunk az a sláger. A palacsinta sem lehetett rossz.
VálaszTörlésKöszönöm Mari! Igen, idén gyorsan kinyílt a bodza. Régebben én is sok szörpöt főztem be belőle, nagyon szerettük, de mióta nem nagyon iszunk buborékos vizet, azóta inkább csak ivólének és limonádénak isszuk, frissen. Mert sima vízzel a szörp nem túl jó. Legalábbis nekünk úgy nem ízlik. De megszárítva teákba is szeretem.
TörlésAkkor neked további jó szedést, a finom szörpfőzést!