A kétféle tálalási mód, a tészta tetején a ragu és a sajt.... |
...és előre összekeverve, összesütve, de innen sem hiányozhat a sajt és a bazsalikom |
Horváth Ilona szakácskönyvében találtam ezt a finom spagetti receptet, ami már első olvasásra megtetszett. Kíváncsi voltam milyen a szósz sárgarépával, mert ez nekem újdonság volt. Ugyanolyan finom, mint egy másik bolognai ragú, talán csak jobban szaporítja a húst. A bor is biztosan jót tesz neki, azt már máskor is használtam spagetti szószokhoz.
Marhahúsból is csak most készítettem először, úgyhogy nekem ez most egy új recept 😊
Hozzávalók nálam: 25 dkg száraztésztához (vagy több-kevesebb tésztához, ki hogy szereti, hogy milyen legyen a hús-tészta aránya) 25 dkg darált marhahús, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 közepes sárgarépa, só, bors, kevés törött pirospaprika, szárított morzsolt oregánó, bazsalikom, kakukkfű, egy-két ágacska friss rozmaring, (ha nincs, szárított), 0,5 dl vörösbor, házi spagetti szósz,
tálaláskor a tetejére: reszelt sajt és friss bazsalikom.
tálaláskor a tetejére: reszelt sajt és friss bazsalikom.
Elkészítése:
Ugyanolyan egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni, mintha hagyományos spagettit csinálnánk.
Az apróra vágott hagymát kicsit sóztam, majd olajon kezdtem dinsztelni. Aztán hozzáadtam a darált húst és a finomra lereszelt sárgarépát. Együtt még fedő nélkül, kevergetve pirítottam. Sóztam, fűszereztem a hozzávalóknál leírt fűszerekkel. Hozzáöntöttem a házi spagetti szószt, és fedő alatt készre pároltam. Közben ha szükséges, pár csepp vizet önthetünk hozzá.
A végén beleöntöttem a bort, hagytam hogy még egyszer felforrjon vele, és már tálalható is volt a frissen kifőzött tésztával.
Kínálhatjuk "olaszosan", amikor az üres tésztára kanalazzuk a ragut, tetejére szórjuk a sajtot, de tálalhatjuk úgy is, hogy előzőleg összekeverjük a a tésztát a raguval. Mi ez utóbbit szeretjük jobban, amit tálalás előtt még kicsit sütögetni, pirítgatni szoktunk egy serpenyőben.
Mindegy hogy melyik változattal készítjük el, mindenképpen nagyon finom, és a tetejéről nem hiányozhat egy két friss bazsalikom levélke sem.
Mindegy hogy melyik változattal készítjük el, mindenképpen nagyon finom, és a tetejéről nem hiányozhat egy két friss bazsalikom levélke sem.
Elkezdjük pirítani, párolni a húst a répával |
Már a főzése közben.... |
....és a vége felé a bor hozzáadása |
Nagyon szeretjük a bolognai spagettit, nincs is olyan hét, hogy egyszer ne készíteném. Én mindigis reszelt sárgarépával, - sőt még zellergumót is reszelek hozzá - készítem. Nagyon guszta mindkét változatban és azt tudom is, hogy nagyon finom. A házi spagetti szószod biztos finom, de a fűszerezéssel - ami hasonló a tiédhez - elérhető a sűrített konzervparadicsommal is.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, ezek szerint csak nekem volt újdonság a sárgarépás elkészítés 😊
TörlésMivel mindig saját termelésű paradicsomból készül nálunk a paradicsomlé és a különböző paradicsomos szószok, mártások, így szerencsére bolti konzervet nem kell vennünk. De akinek ilyen nincs, az biztos fűszerezéssel finom szósz tud előállítani konzervből is.
Nem véletlenül a világ egyik legnépszerűbb étele. Sajnos nálam ritkán készül, mi inkább a milánóit preferáljuk, mert hamarabb elkészül. Házi szósszal és borral készítve igen finomságos lehet. Nagyon guszta mindkét változat.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea! A milánói makaróni is, és a bolognai spagetti is nagyon finom, szerintem kevés ember él a földön, aki egyiket vagy másikat ne szeretné 😊
TörlésKöszi szépen Vanilin 😊
VálaszTörlésImádom, az egyik kedvencem! Én az első tálalást kérném... :-)
VálaszTörlésKöszi szépen Zsuzsa, akkor neked úgy tálalom majd 😄
VálaszTörlésNálunk is a bolognai a sztár.
VálaszTörlésKöszi Ani, és jó étvágyat mindenkinek! 😊
Törlés