A likőr készen, tálalva... |
Az idei Adventi koszorúnk, alatta a kedvenc téli asztalterítőm, amit Anyukám hímezett... |
Már hagyománnyá vált nálam, hogy minden éveben Advent vasárnapjaira egy-egy újabb süteménnyel lepem meg a családot. Idén, rendhagyó módon nem egy édességgel készültem, hanem egy finom, zamatos, édes gyümölcsös likőrrel.
Már összeállítottuk a koszorúnkat is, és vasárnap előestéjén meggyújtottuk az első gyertyát....
Még október elején áztattam be pálinkába pár szem félbevágott friss fügét, mikor otthon jártunk Apukámnál Mözsön. Eltelt 2 hónap, így eljött az idő, hogy megnézzük, mi lett belőle 🙂...
Hozzávalók: 6-7 db friss füge, kb. 2,8-3 dl finomabb ízű pálinka, ízlés szerint fűszerek (csillagánizs, szegfűszeg, fahéj), 3 dkg vaníliás kristálycukor, 1 dl víz.
Elkészítése:
A fügéket félbe, negyedbe feldaraboltam, megtöltöttem vele egy üveget, adtam hozzá pár szem fűszert, és felöntöttem pálinkával.
Így ázott 2 hónapig, amit néha megnéztem, megrázogattam.
Most lefejtettem, apró lyukú szűrőn leszűrtem, a gyümölcsöket is kinyomkodtam, mert jól teleszívták magukat a pálinkával.
A cukrot a vízzel felforraltam, és amikor kihűlt a pálinkához adtam.
Egy-két napig lehet állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek, de azonnal is fogyasztható már. Egészségünkre!
Október 1-én, amikor a fügéket "beáztattuk" a pálinkába..... |
....és december 1-én, mielőtt leszűrtem a pálinkát |
Meghitt Advent első vasárnapot kívánok nektek Katikám. Nagyon finom lehet a fügelikőr, szép a színe, és a tálalás gyönyörű.
VálaszTörlésKöszönjük szépen kedves Éva, nektek is viszont kívánjuk! Majd koccintunk a ti egészségetekre is!
TörlésMilyen jó ötlet, köszönet érte, ezt nem ismertem. Van hozzávalóm, (=fügefa) jövőre ki fogom próbálni.
VálaszTörlésKöszönöm Mari, eddig italfélét csak bort készítettünk belőle, vagyis azt is Apukám. Idén egy őszi hazalátogatás alkalmával "áztattam be" pálinkával a még termett fügékből. Finom lett, neked is majd sok sikert hozzá!
TörlésMilyen gyönyörűséges színe van és remekek a fázisfotók! Jövőre én sem hagyom ki. Egészségetekre!
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, finom lett, jövőre majd te is készítsd el, szívből ajánlom.
TörlésDe hangulatos fotókat készítettél erről a finom itókáról! Egészségetekre!
VálaszTörlésKöszönjük szépen Melinda, majd iszunk belőle a ti egészségetekre is!
TörlésNagyon szép színe van biztos nagyon finom lett! Egészségetekre !
VálaszTörlésKöszönjük kedves Éva, neked is egészségedre!
TörlésNagyon szép színe lett. Akkor most már én is leszűröm az enyémet.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ani, és kíváncsian várom a tiédet! 🙂
TörlésÉs a háttérkép is gyönyörű. Már nagyon vártam.
VálaszTörlésKöszi szépen Ani!
TörlésA fügét magában is nagyon szeretem, de így lépett még egy szintet. A látvány magáért beszél.
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Nea!
TörlésKatalin! Nekem zselés lett. Az is, amit csak vodkával öntöttem fel. Férjem szerint sok fügét tettem bele, de te is megpakoltad. Mit lehet tenni? http://korsocska.blogspot.com/2023/10/fuge-alkohollal.html
VálaszTörlésNagyon sajnálom Ani! Egy kicsit nekem is zselés lett, de csak az alja. Ami a képen látszik, annyi lett belőle, a cukros víz hozzáadása után. A zselével szerintem semmit nem lehet tenni, esetleg megenni 🙂.
TörlésDe azért nem lett az egész zselés, ugye? Valamennyit gondolom tudtál róla leönteni.
Talán túl érettek voltak a fügék?
Egészségetekre!
VálaszTörlésSok puszi:ÁGI
Köszönjük szépen Ági, neked is puszi!
Törlés