A meggyes zuzmó szeletek, a lányomtól Anyák napjára kapott virággal 🌷 |
Nemrég láttam meg az Ízőrzők Bár településen forgatott epizódját, ahol meggyes zuzmót sütöttek. Emlékszem már régebben is láttam ezt az epizódot - ez már ismétlés volt -, és Gerdi is megsütötte akkor. Most én is kedvet kaptam rá hogy elkészítsem, ami jó ötlet volt, mert nagyon finom, szaftos süti.
Nagyon kicsit változtattam rajta, például a cukrot soknak találtam, ezért csökkentettem, illetve egy részét édesítőre cseréltem le. Nézzétek meg Gerdiét is, és ha érdekel, az eredeti receptet is.
Hasonlít egy kicsit a tésztája a búvártúrósra, csak ez gazdagabb ízesítésű. Ajánlani tudom mindenkinek, finom kakaós, könnyű tészta, megy, dió, csokiöntet a tetején.... más nem is kell már...
Hozzávalók nálam, egy normál zománcozott tepsihez, a tésztájához: 40 dkg liszt, 2
evőkanál kakaó, 2 tojás, 20 dkg cukor, 1 sütőpor, 1 kiskanál
szódabikarbóna, 2 dl étolaj, 3 dl tej,
a töltelékhez: 45 dkg túró, 5 dkg porcukor + ízlés szerint édesítő, 2 evőkanál búzadara, 2 tojás,
a többi töltelék a tetejére: 25-30 dkg meggy, 8 dkg vágott dió, 1 púpozott kiskanál fahéj, 2 evőkanál kristálycukor,
a legtetejére a csokimázhoz: 2 evőkanál kakaó, 6 evőkanál tej, 3 evőkanál cukor, 5 dkg vaj.
a töltelékhez: 45 dkg túró, 5 dkg porcukor + ízlés szerint édesítő, 2 evőkanál búzadara, 2 tojás,
a többi töltelék a tetejére: 25-30 dkg meggy, 8 dkg vágott dió, 1 púpozott kiskanál fahéj, 2 evőkanál kristálycukor,
a legtetejére a csokimázhoz: 2 evőkanál kakaó, 6 evőkanál tej, 3 evőkanál cukor, 5 dkg vaj.
Elkészítése:
Először a tölteléket készítettem el. A túrót a cukorral, a tojásokkal, az édesítővel és a búzadarával kikevertem.
A tésztához két tojást keverőtálban felhabosítottam, apránként
hozzáadtam a cukrot, az étolajat, a tejet, végül a kakaóval, a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet.
Kivajazott tepsibe öntöttem, rászórtam a
meggyszemek felét. A túrós töltelékből halmokat
kanalaztam a tetejére. Erre került rá a többi meggy, a vágott dió és a fahéjas
kristálycukor.
Előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütöttem (ez sütőfüggő, csak vigyázzunk hogy a teteje ne égjen meg), majd hűlni hagytam.
Közben elkészítettem a csokimázat. A kakaót a cukorral és a tejjel
összekevertem, felmelegítettem, és a tűzről félrehúzva olvadásig kevertem
benne a vajat.
Ezt csurgattam a zuzmó tetejére, és hideg hűvös helyre tettem. Nálam a máz nem dermedt meg később sem, de így nagyon finom szaftos maradt az egész süti.
A tészta a tepsiben |
Benne a meggy fele és a túrótöltelék is |
A többi meggy, a dió és a fahéjas cukor - sütésre készen |
Sütés után |
Rácsurgatva a csokiöntet |
Csodás ez a sütemény nagyon finom lehetett! Ezzel a sütivel is úgy voltam hogy majd elkészítem egyszer mikor jönnek a gyerekek végül mégis elmaradt:)
VálaszTörlésKöszönöm Éva, készítsd el egyszer, biztos mindenkinek ízleni fog 😀
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Túró, meggy, dió, csoki.... ennyi finomság együtt mennyei sütit eredményezhet. Csodás virágot kaptál! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Vanilin, valóban mennyei volt 😀.
TörlésA virág is nagyon szépen nyílik, egyre több virágja van 😊
Csodás sütemény, a sok finomsággal nem is lehetett más csak jó. Nagyon szép virágot kaptál a lányodtól.
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Lívia! Nagyon finom volt a süti, és a virág is még mindig szépen virít 😊
TörlésMég csak nem is hallottam ilyen süteményről. Nagyon finom lehet.
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Nagyon finom volt, én is csak a műsorban látottakból ismerem 😊
TörlésMár a neve is figyelemfelkeltő. Tényleg nagyon hasonlít a búvártúrósra, csak ez a sok hozzáadott finomságtól még ízletesebb lehetett.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, nagyon jó volt, próbáld ki egyszer 😊
TörlésEz nagyon finom lehetett!🙂
VálaszTörlésKöszi szépen Verus, az volt 😊
TörlésTényleg finom ez a süti, tele minden jóval! Nagyon jól néz ki a lecsurgó csokival! A virágod is szép, szeretem a szegfűket.
VálaszTörlésKöszi szépen kedves Melinda!
Törlés