2012. augusztus 30., csütörtök

Spagetti szósz



Spagettihez, milánóihoz már sok éve használom ezt a fajta házi készítésű szószt. Egy régi recept, talán egy Magyar Konyhában jelent meg, már nem tudom. Nagyon finom, legalábbis nekünk ízlik. Kisebb üvegekben szoktuk eltenni, egész évben felhasználható, és felbontás után sem igényel hűtőtárolást. Ezt is Édesapám készítette, nála terem sok paradicsom a kertben.

Hozzávalók: 2,5 kg paradicsom,
a fűszermagok: másfél kiskanál szemes fekete bors, mustármag és koriander, késhegynyi szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér és szerecsendió,
a zöldfűszerek: pár levél zsálya és babérlevél, 1-2 ágacska kakukkfű, oregánó és bazsalikom, 1-2 szál zeller és petrezselyemzöld,
és még: 0,4 dl 10 %-os ecet, bő fél evőkanál só, 1-2 evőkanál cukor.

Elkészítése:
A fűszermagokat mozsárban összetörjük, vagy ledaráljuk.
A paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk, tésztaszűrőbe téve még nyersen egy kicsit kinyomkodjuk a levét. Ezután megfőzzük, kb. negyed óráig, majd lepasszírozzuk, és a levet egy lábosban elkezdjük főzni a fűszerekkel. Forrás után hozzáadjuk a sót és az ecetet, a ledarált fűszermagokat és a csokorba kötött zöldfűszereket, majd kis lángon addig főzzük, míg jól be nem sűrűsödik. Ez lehet másfél, vagy egy és háromnegyed óra is, a lényeg, hogy jó sűrű legyen.
A cukrot csak a vége felé szórjuk bele, hogy ne égjen le.
Még forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, jól lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.




4 megjegyzés:

  1. Én is a napokban készítettem, mára abból készült az ebéd...:) Nagyon aranyos ez az üveg!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztán tálaltad a szószt. A házi a legfinomabb:)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű a színe, és olyan finomak a házi szószok, sokkal teltebb az ízük, mint a boltinak! :)

    VálaszTörlés
  4. Ó, ez nagyon jó, nagyon tetszik. ...és milyen jók a fotók!

    VálaszTörlés