2014. február 3., hétfő

Kombe


Tálalva


Felülnézetből

A kombe, azaz töltött kenyér, egy török eredetű sült tészta. Eddig még csak nem is hallottam róla, de most megláttam Gabriellánál (akinél az eredeti recept olvasható) és gyorsan el is készítettem. Nagyon finom vacsora lett belőle...

A szeletek....


Az eredeti mennyiség felével készítettem, mindent arányosan csökkentve. Bár a töltelék lehetett volna kicsit több, de így is finom lett és gyorsan elfogyott....

Hozzávalók nálam, a tésztához: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,75 dl tej, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, szükség szerint langyos víz, kb. 1 dl, vagy amennyitől közepesen lágy tésztát kapunk,
a megkenéséhez: 5 dkg olvasztott vaj, 2-2,5 evőkanál olaj,
a töltelékhez: tejföl és reszelt sajt, amennyit kíván a tészta (nem mértem), 1 közepes lila hagyma, összesen 12 dkg füstölt kolbász és füstölt sonka,
a tetejére: 1 tojás, 1 marék vegyes mag: napraforgó-, tök-, szezám- és lenmag.

Elkészítése:
Először a hagymát, a kolbászt és a sonkát kis darabokra vágtam, illetve szeleteltem.
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttattam, majd a többi hozzávalóval közepesen lágy tésztát gyúrtam. Nem kell keleszteni, hanem mindjárt három felé osztani. Az elsőt kisodortam, kb. 37x37 cm nagyságúra, megkentem az olvasztott vaj-olaj keverék felével, majd kisodortam a második kis gombóc tésztát is ekkorára, és rátettem az előzőre.
Ezután megkentem tejföllel, amennyivel gondoltam, rászórtam a reszelt sajtot, a lila hagymát, a kolbászt és a sonkát is. A harmadik tésztadarabot is kisodortam, és rátettem a töltelékesre. Megkentem a maradék vajjal, és az alábbi képek szerint hajtogattam, majd megfordítottam, hogy a hajtogatott oldala legyen az alja. A tetejét bevagdostam  (nem végig az aljáig), és meleg helyen 50-60 percet hagytam keleszteni.
Ekkor megkentem tojással, megszórtam a magvakkal és előmelegített sütőben, majd később közepes lángon, kb. 35 perc alatt készre sütöttem. Közben egyszer - a sütés közepén - fóliával letakartam, hogy ne égjen meg a teteje. Mikor kivettem a sütőből visszatettem rá a fóliát és egy konyharuhát is tettem rá, így hagytam néhány percig, hogy kicsit visszapuhuljon a teteje.
Kisülve kb. 25x25 cm nagyságú lett.
A bevágások mentén szeletekre vágtam, és jóízűen elfogyasztottuk.

Megcsinálni egyszerűbb, mint leírni, csak elég nagy hely kell a kisodort tésztalapoknak, mert nekem összehajtogatás előtt nem fért bele a tepsibe, és a gyúródeszka is kicsinek bizonyult, nem akart elférni két ilyen nagy kisodort lap egymás mellett :-)

Az első két kisodort tésztán van a töltelék

A hajtogatás: először fentről le a tészta közepéig,
majd ugyanígy lentről a közepéig....

...utána balról, majd jobbról behajtva, szintén középig. Ekkor ismét négyzet
formát kapunk. Aztán megfordítjuk az egészet.....

....hogy a hajtogatott fele kerüljön az aljára. Bevagdossuk a szeleteket,
 és kelesztjük kb. 50-60 percig

Kelesztés után - lekenve a tojással, sütésre készen

Készre sütve



15 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett nálad is. :) Nekem is az elkészítendők listámon van, hamarosan elkészül. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Okki, gyors voltám, épp az előbb tettem fel. Jó sütést, várom hogy milyen lesz nálad :-)

      Törlés
  2. De guszta fotókat készítettél Katalin. Örülök, hogy Neked is megtetszett a kombe. :)

    VálaszTörlés
  3. Ó, összefut a nyál az ember szájában ! Nem hallottam róla, de nagyon gusztusosan néz ki - mindenképp kipróbálom én is ! Köszönöm, hogy ilyen részletesen leírtad, megmutattad !

    VálaszTörlés
  4. Katalin, nagyon, de nagyon guszta, és mennyei finom ez a Kombe, nem tudom mit jelent, és milyen nyelv?...de természetesen fantaszikusan készitetted el. Köszi az insztrukkciót a fotókkal. Ki szeretném én is próbálni, de először muszáj rendeljek finom Debrecenit Chicagobol, egy magyar cégtöl...csorog a nyálam, annyira szeretnék egy szép darabot enni belőle!
    A kelkáposzta főzeléked is nagyon finomnak néz ki a fasirozottal. Ahányszor át nézek hozzád, mindig éhes leszek utána, ha, ha!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Elisabeth! A kombe török eredetű, de ezt írtam is, a képek között :-)
      Sok sikert hozzá, ha Te is elkészíted!

      Törlés
  5. Csodásan néz ki és nagyon finom lehetett! Nagy kedvet kaptam hozzá én is, éhes lettem a látványtól, akárcsak Elisabeth! :)
    Felhívom a figyelmedet a legközelebbi bloggertalálkozóra:13:00


    GasztroBlogger Találkozó
    Budapest, Hungary, Lugas Vendégl

    VálaszTörlés
  6. Hát Te is elkészítetted? Én még nem , csak szemezek vele egy ideje. Annyira, de annyira jól néz ki nálad is, neki kell állnom:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi! Vasárnapi vacsorára sütöttem meg, nagyon ízlett mindenkinek. 30 dkg lisztből is elég szép nagy lett :-)

      Törlés
  7. Nagyon-nagyon guszta, mi is nagyon szeretjük! :) ChefVikinél fenn van a zserbós édes változata is, az is nagyon finom! :)

    VálaszTörlés