2014. február 7., péntek

Bakonyi sertésborda



A recept Lajos Mari "99 Húsétel" című könyvéből való. Az eredeti recepthez képest kisebb adagot készítettem, de ezt is már nagyon régen. De arra még jól emlékszem, hogy a gomba eredeti mennyiségét hagytam, de még ennél több is elkelt volna benne, legalábbis a mi ízlésünk szerint....

Az eredeti recept hozzávalói: 8 szelet sertésborda, 25 dkg gomba (ami lehet sokkal több, szerintem úgy finomabb), 5 dkg hagyma, 1-1 db zöldpaprika és paradicsom, pirospaprika, olaj, só, liszt, 2 dl tejföl vagy tejszín.

Elkészítése:
A hússzeleteket kiklopfoljuk, fél óráig gyengén sózva állni hagyjuk. Lisztbe forgatjuk és forró olajon mindkét oldalukat hirtelen elősütjük. A visszamaradt zsiradékban világosra pároljuk az apróra vágott hagymát, meghintjük ízlés szerint pirospaprikával, visszatesszük a hússzeleteket, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Ízlés szerint borsozhatjuk is.
Fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk. Végül ráöntjük az egy kanál liszttel csomómentesen elkevert tejfölt vagy tejszínt, és összeforraljuk a hússal. 
Galuskával körítve forrón tálaljuk.

A felszeletelt gomba és a hússzeletek

A főzés megkezdése



13 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötletet adtál a holnapi ebédhez. Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves webmester,

    Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 110 000 összegyüjtött receptek közül. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde
    info@osszesrecept.hu

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kedveljük mi is a bakonyi módra készült ételeket, nagyon étvágygerjesztő lett a tiéd:)

    VálaszTörlés
  4. Még sosem ettem ilyet, de nagyon, nagyon megkívántam, olyan guszta:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki egyszer, biztosan ízlene neked is :-)

      Törlés
  5. Katalin, ahányszor át nézek hozzád, mindig éhes leszek...azok a finom illatok a képernyőn keresztül jönnek, én mondom!
    Nagyon guszta és finom a Bakonyi sertés bordád...imádom a gombával és a finom szaft nagyon fel emeli!

    A pulyka mell leves a házilag készült metét tésztával az is jöhet, habár nálam is most egy jó pár napra készült leves van. A csoki golyók nagyon csábitók...sajnos nálam mind el fogyna hamarosan. Én és az idősebb unoka kis lányom vagyunk a csokis dolgokhoz oda!
    Szép Vasárnapot kivánok nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Elisabeth a szép dicsérő szavaidat :-)

      Törlés
  6. Csoda guszta, nagyon finom étel! :)

    VálaszTörlés