2012. december 3., hétfő

Somlói galuska


Bőségesen meglocsolva a csokiöntettel, tejszínhabbal és a pörkölt diódarabkákkal

A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki, a megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, aki szintén a Gundelben dolgozott. A nevet is ő adta a süteménynek, a fóti Somlyó nevű dombról, ahol később a saját cukrászdája is működött.

A receptet a Wikipédiáról és a "33 Édesség" című könyv leírásából vegyítettem, a saját ízlésemhez alakítva.

Hozzávalók nálam, kb. 6 ilyen tányérkához: 
a tésztához: 6 tojás, 6-6 evőkanál cukor és liszt, 2 mokkáskanál sütőpor, kb. 4 evőkanál darált dió  és 2 kiskanál keserű kakaópor,
a sziruphoz: 0,5 dl rum (vagy kicsit több), 1-1,5 dl víz, kb. 4 evőkanál cukor, 8-10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja,
a krémhez: 2 tasak vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 8 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint több-kevesebb), 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás,
a szóráshoz és a töltelékhez: néhány kanál darált dió, sárgabaracklekvár, keserű kakaópor,
a tetejére a tálaláskor: 10-15 dkg csokoládé, esetleg egy kis rum és tej, tejszínhab és egy maroknyi pörkölt dió.

Elkészítése:
Először a tésztáját készítettem el, sima piskótát, 2-2 tojásból. Egy világosat, amihez a fehérjéket habbá vertem, hozzáadtam a sárgájákat, a 2-2 evőkanál cukrot és lisztet, majd kivajazott, lisztezett 23 cm átmérőjű csatos tortaformában megsütöttem. A második és harmadik lap sütésénél is hasonlóan jártam el, ezekhez 1-1 mokkáskanál sütőport is adtam, illetve az egyikhez a darált diót, a másikhoz a kakaóport.
A sziruphoz a vizet, a cukrot, a rumot és a mazsolát összefőztem, majd hozzáreszeltem a citromhéjat.
A vaníliás krémhez a pudingport a cukrokkal és kevés tejjel simára kevertem, hozzáadtam a két tojássárgáját, majd a többi tejet, és habverővel való állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főztem. Felvertem habnak a két tojásfehérjét, és azt is a krémhez kevertem.
Ezután az egyik tésztalapot üvegtálra tettem - jelen esetben a kakaósat, de a sorrend szerintem mindegy - visszahelyeztem köré a forma oldalát, meglocsoltam a szirup egyharmadával, erre kentem a krém egyharmadát, megszórtam 1-2 kanál darált dióval, rátettem a világos lapot, és ugyanúgy jártam el, mint az alsó lapnál. Végül jött a diós lap, rá a szirup megmaradt harmada, ezt megkentem a baracklekvárral, rásimítottam a megmaradt krémet, meghintettem a kakaóval. Egy-két órára hűtőbe tettem, csak utána vettem le a formát az oldaláról.
A tetejére szánt diót sütőben kicsit megpirítottam, ezáltal sokkal finomabb lesz, és a héja is könnyen ledörzsölhető.
A kistányérokra csak tálaláskor szedtem a fentiek szerint összeállított "tortából", evőkanállal "szaggattam" belőle, meglocsoltam a csokiöntettel, amihez a csokit (egyszerű, piacon vett tört csokoládé) kevés tejjel és/vagy rummal felhígítva felolvasztottam, hogy kellően folyékony legyen. A tetejére tejszínhab került, és rá a vagdalt pörkölt dió.
Ajánlatos fogyasztás előtt egy nappal előbb elkészíteni - de lehet akár két nappal előbb is -, hogy az ízek jól összeérjenek.
Mindenkinek tudom ajánlani, nagyon finom, ünnepi asztalnak is méltó desszertje lehet.....

A diós, a sima, és legfelül a kakaós tészta

Elkezdtem az első tészta sziruppal való meglocsolását

Már a második krémréteg, rajta darált dió

A kész "torta" teteje meghintve kakaóval

A forma eltávolítása után a még egyben lévő somlói galuska

Az evőkanállal való "kiszaggatás" megkezdése

Egy közelebbi kép az egyik adagról a kistányéron



10 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki, még tortaként is megállná a helyét! :) Időigényesnek gondolom, mindig ez tart vissza a készítésétől, pedig biztosan megérné, nagyon guszta nálad, főleg az utolsó fotón! :)

    VálaszTörlés
  2. Enfes.....Çok güzel bir tarif..

    VálaszTörlés
  3. Ah!Na igen:)A csokit tejszínnel olvasztva..erre gondoltam én is.És itt az arányok is nagyon rendben vannak.2 tojásos piskótából vajon mennyi lenne?:)Nagyon guszta így tortaformában!

    VálaszTörlés
  4. Ezer éve nem ettem, pedig mennyire szerettem. Nincs más választásom, el kell készítenem, mert itt nem kapható. Az ünnepekre is nagyon el tudom képzelni, csak az a baj, hogy annyi süi és édesség forog már a fejemben. Neked is szép adventi készülődést kívánok:)

    VálaszTörlés
  5. De jól néz ki, csak úgy kívántatja magát!
    Egyszer készítettem, de bizony ráment az egész délutánom.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon nagyot nyeltem most!! Fantasztikusan jól néz ki, a fotó is olyan nagyon klassz! Anno, amikor Bp.-en dolgoztam egy étterem konyhai kisegítőjeként, nem volt olyan nap, hogy ne ettem volna meg legalább egy adag somlóit! :) Imádtam!! Itthon viszont még sosem szántam rá magam az elkészítéséhez! Épp ideje lenne pedig! :)

    VálaszTörlés
  7. Köszi lányok mindannyitoknak!

    Edó, a csokit csak tejjel hígítottam, de tejszínnel biztosan még finomabb :) A 2 tojásos tortalapok egyenként kb. 1 cm magasak lehettek, pontosan nem tudom, de ennyi pont elég is volt. A tortaforma, amibe töltéskor visszatettem 7 cm magas, és mint a képen is láthat

    Trollanyu, nekem is sok ötletem lenne, hogy miket süssek, csak nem biztos, hogy időm is lesz rá...

    Gerdi, én is nagyon sok időt elvackoltam vele :)

    Marika, de jó lehetett neked, hogy minden nap etted... ?)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szuper lett a somlóid! És jó, hogy fázisfotókat is tettél fel! Én eddig csak maradék piskótából csináltam, de a tiédet látva nálam is megérdemel egy külön fejezetet. Majd...valamikor, mert már komolyan aggódom, hogy "bajunk lesz" a sok édességtől, olyan hosszú a sor, a várakozási lista.

    VálaszTörlés
  9. Köszi Marcsi! Próbáld ki egyszer így is, ha majd előrébb rukkol a várakozási listán... :)

    VálaszTörlés
  10. Katalin, My English is not very good. I'm writing a translation by Google

    VálaszTörlés