2012. december 3., hétfő

Advent első vasárnapja, december 2.


Mindenkinek békés, szeretettel teli Adventet kívánok!

Kigyúlt az első gyertya a saját készítésű koszorúnkon.....

A hagyomány szerint 1838-ban Heinrich Wichern protestáns lelkész, az első gyermekotthon megalapítója Hamburgban, készített egy óriási csillárt fából, fenyővel díszítette, 24 gyertyát tett rá -  melyből minden nap egyet meggyújtottak -, utalva a karácsonyig hátra lévő napok számára. Ez a szokás idővel módosult, koszorú lett belőle, és a gyertyák száma négyre, az adventi vasárnapok számára csökkent. 
Az advent szó eljövetelt jelent, a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól a karácsonyig számított időszak.

Molnár V. József így ír erről a szokásról:
"Az adventi koszorúk többségének szerkezete kör-kereszt volt, fűzfaágakból fonták, feszítették, s örökzölddel "öltöztették föl", igen sok helyen lucfenyő ágaival. Ahol a négy-négy vesszőből álló kereszt-szárak a koszorú fonatába bújtak, oda került a négy méhviasz gyertya; a keresztezés helyén, ahol egymáson átfonták a vesszőket, a csipkebogyó (némely helyen a fagyöngy), amely tele-pirosával Jézust idézte meg. A kör-kereszt, az ősidők óta ismert rítusszervező forma, amely minden gyerekkel vele születő "tudás", az advent első vasárnapján rítusttevő ember lelkét rendezte, kedvét a majdani születésre tájolta. A kör- egyebek között - a fényt óhajtó örök anyaölet idézte meg számára, Boldogasszony ölét, a kereszt pedig a benne megfoganó, s belőle világra születő Igét. A koszorút számos vidékünkön ebéd után készítette el a család, az asztalt körbe állva, imádkozva és énekelve. Hagyták, hogy "bemenjen" a hajlékba a sötétség, hogy körben öleljen mindeneket, csak a körben állók, a hites emberek arca "világított" (szóhasználatunkban a rossz, rendetlen életű embernek sötét arca van); aztán meggyújtották az első gyertyát, élő fénye fokozatosan a sarkok felé "űzte" a sötétséget, árnyékokat mozgatva a falon; a lélek megmozdult (a régi ember számára az árnyék a lelket idézte meg), mert "íme megszületett!" A karácsonyi születést játszották eképpen el."

A koszorú alatti terítő Anyukám keze munkáját dicséri.....
12 megjegyzés:

 1. Köszönöm és viszont kívánok neked is ! Szép lett a koszorúd !

  VálaszTörlés
 2. Áldott készülődést Nektek is:) Nagyon szép a koszorúd:)

  VálaszTörlés
 3. Kedves Katalin,békés adventet kívánok,jó készülődést!

  VálaszTörlés
 4. Nagyon szép a koszorúd és a hímzett terítőd is. Békés adventi készülődés kívánok neked is! A blogfejléced is nagyon tetszik!

  VálaszTörlés
 5. Kedves Edó, Éva köszönöm! Nektek is hasonló szépeket kívánok!

  VálaszTörlés
 6. Nagyon szép a koszorútok, békés, meghitt adventi időszakot kívánok szeretettel! :)

  VálaszTörlés
 7. Nagyon szép a koszorú! S még csipkebogyó is került rá, a hagyománynak megfelelően. Az tetszik legjobban rajta:-)

  VálaszTörlés
 8. Köszönöm lányok, és én is viszont kívánok még egyszer nagyon szép adventi időszakot mindenkinek!
  A csipkebogyókat még november 11-én szedtük, azóta kint voltak az erkélyen, vízben. Kíváncsi leszek, itt bent a melegben meddig bírják majd...

  VálaszTörlés
 9. Nagyon szép az Adventi koszorúd.
  Nektek is szeretetteljes ünnepi készülődést kívánok Tolnáról:Ági

  VálaszTörlés
 10. Köszi Ági, neked is jó készülődést kívánok!

  VálaszTörlés