Bőségesen meglocsolva a csokiöntettel, tejszínhabbal és a pörkölt diódarabkákkal |
A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki, a megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, aki szintén a Gundelben dolgozott. A nevet is ő adta a süteménynek, a fóti Somlyó nevű dombról, ahol később a saját cukrászdája is működött.
A receptet a Wikipédiáról és a "33 Édesség" című könyv leírásából vegyítettem, a saját ízlésemhez alakítva.
Hozzávalók nálam, kb. 6 ilyen tányérkához:
a tésztához: 6 tojás, 6-6 evőkanál cukor és liszt, 2 mokkáskanál sütőpor, kb. 4 evőkanál darált dió és 2 kiskanál keserű kakaópor,
a sziruphoz: 0,5 dl rum (vagy kicsit több), 1-1,5 dl víz, kb. 4 evőkanál cukor, 8-10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja,
a krémhez: 2 tasak vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 8 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint több-kevesebb), 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás,
a szóráshoz és a töltelékhez: néhány kanál darált dió, sárgabaracklekvár, keserű kakaópor,
a tetejére a tálaláskor: 10-15 dkg csokoládé, esetleg egy kis rum és tej, tejszínhab és egy maroknyi pörkölt dió.
a tésztához: 6 tojás, 6-6 evőkanál cukor és liszt, 2 mokkáskanál sütőpor, kb. 4 evőkanál darált dió és 2 kiskanál keserű kakaópor,
a sziruphoz: 0,5 dl rum (vagy kicsit több), 1-1,5 dl víz, kb. 4 evőkanál cukor, 8-10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja,
a krémhez: 2 tasak vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 8 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint több-kevesebb), 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás,
a szóráshoz és a töltelékhez: néhány kanál darált dió, sárgabaracklekvár, keserű kakaópor,
a tetejére a tálaláskor: 10-15 dkg csokoládé, esetleg egy kis rum és tej, tejszínhab és egy maroknyi pörkölt dió.
Elkészítése:
Először a tésztáját készítettem el, sima piskótát, 2-2 tojásból. Egy világosat, amihez a fehérjéket habbá vertem, hozzáadtam a sárgájákat, a 2-2 evőkanál cukrot és lisztet, majd kivajazott, lisztezett 23 cm átmérőjű csatos tortaformában megsütöttem. A második és harmadik lap sütésénél is hasonlóan jártam el, ezekhez 1-1 mokkáskanál sütőport is adtam, illetve az egyikhez a darált diót, a másikhoz a kakaóport.
A sziruphoz a vizet, a cukrot, a rumot és a mazsolát összefőztem, majd hozzáreszeltem a citromhéjat.
A vaníliás krémhez a pudingport a cukrokkal és kevés tejjel simára kevertem, hozzáadtam a két tojássárgáját, majd a többi tejet, és habverővel való állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főztem. Felvertem habnak a két tojásfehérjét, és azt is a krémhez kevertem.
Ezután az egyik tésztalapot üvegtálra tettem - jelen esetben a kakaósat, de a sorrend szerintem mindegy - visszahelyeztem köré a forma oldalát, meglocsoltam a szirup egyharmadával, erre kentem a krém egyharmadát, megszórtam 1-2 kanál darált dióval, rátettem a világos lapot, és ugyanúgy jártam el, mint az alsó lapnál. Végül jött a diós lap, rá a szirup megmaradt harmada, ezt megkentem a baracklekvárral, rásimítottam a megmaradt krémet, meghintettem a kakaóval. Egy-két órára hűtőbe tettem, csak utána vettem le a formát az oldaláról.
A tetejére szánt diót sütőben kicsit megpirítottam, ezáltal sokkal finomabb lesz, és a héja is könnyen ledörzsölhető.
A kistányérokra csak tálaláskor szedtem a fentiek szerint összeállított "tortából", evőkanállal "szaggattam" belőle, meglocsoltam a csokiöntettel, amihez a csokit (egyszerű, piacon vett tört csokoládé) kevés tejjel és/vagy rummal felhígítva felolvasztottam, hogy kellően folyékony legyen. A tetejére tejszínhab került, és rá a vagdalt pörkölt dió.
Ajánlatos fogyasztás előtt egy nappal előbb elkészíteni - de lehet akár két nappal előbb is -, hogy az ízek jól összeérjenek.
A tetejére szánt diót sütőben kicsit megpirítottam, ezáltal sokkal finomabb lesz, és a héja is könnyen ledörzsölhető.
A kistányérokra csak tálaláskor szedtem a fentiek szerint összeállított "tortából", evőkanállal "szaggattam" belőle, meglocsoltam a csokiöntettel, amihez a csokit (egyszerű, piacon vett tört csokoládé) kevés tejjel és/vagy rummal felhígítva felolvasztottam, hogy kellően folyékony legyen. A tetejére tejszínhab került, és rá a vagdalt pörkölt dió.
Ajánlatos fogyasztás előtt egy nappal előbb elkészíteni - de lehet akár két nappal előbb is -, hogy az ízek jól összeérjenek.
Mindenkinek tudom ajánlani, nagyon finom, ünnepi asztalnak is méltó desszertje lehet.....
A diós, a sima, és legfelül a kakaós tészta |
Elkezdtem az első tészta sziruppal való meglocsolását |
Már a második krémréteg, rajta darált dió |
A kész "torta" teteje meghintve kakaóval |
A forma eltávolítása után a még egyben lévő somlói galuska |
Az evőkanállal való "kiszaggatás" megkezdése |
Egy közelebbi kép az egyik adagról a kistányéron |
Istenien néz ki, még tortaként is megállná a helyét! :) Időigényesnek gondolom, mindig ez tart vissza a készítésétől, pedig biztosan megérné, nagyon guszta nálad, főleg az utolsó fotón! :)
VálaszTörlésEnfes.....Çok güzel bir tarif..
VálaszTörlésAh!Na igen:)A csokit tejszínnel olvasztva..erre gondoltam én is.És itt az arányok is nagyon rendben vannak.2 tojásos piskótából vajon mennyi lenne?:)Nagyon guszta így tortaformában!
VálaszTörlésEzer éve nem ettem, pedig mennyire szerettem. Nincs más választásom, el kell készítenem, mert itt nem kapható. Az ünnepekre is nagyon el tudom képzelni, csak az a baj, hogy annyi süi és édesség forog már a fejemben. Neked is szép adventi készülődést kívánok:)
VálaszTörlésDe jól néz ki, csak úgy kívántatja magát!
VálaszTörlésEgyszer készítettem, de bizony ráment az egész délutánom.
Nagyon nagyot nyeltem most!! Fantasztikusan jól néz ki, a fotó is olyan nagyon klassz! Anno, amikor Bp.-en dolgoztam egy étterem konyhai kisegítőjeként, nem volt olyan nap, hogy ne ettem volna meg legalább egy adag somlóit! :) Imádtam!! Itthon viszont még sosem szántam rá magam az elkészítéséhez! Épp ideje lenne pedig! :)
VálaszTörlésKöszi lányok mindannyitoknak!
VálaszTörlésEdó, a csokit csak tejjel hígítottam, de tejszínnel biztosan még finomabb :) A 2 tojásos tortalapok egyenként kb. 1 cm magasak lehettek, pontosan nem tudom, de ennyi pont elég is volt. A tortaforma, amibe töltéskor visszatettem 7 cm magas, és mint a képen is láthat
Trollanyu, nekem is sok ötletem lenne, hogy miket süssek, csak nem biztos, hogy időm is lesz rá...
Gerdi, én is nagyon sok időt elvackoltam vele :)
Marika, de jó lehetett neked, hogy minden nap etted... ?)
Nagyon szuper lett a somlóid! És jó, hogy fázisfotókat is tettél fel! Én eddig csak maradék piskótából csináltam, de a tiédet látva nálam is megérdemel egy külön fejezetet. Majd...valamikor, mert már komolyan aggódom, hogy "bajunk lesz" a sok édességtől, olyan hosszú a sor, a várakozási lista.
VálaszTörlésKöszi Marcsi! Próbáld ki egyszer így is, ha majd előrébb rukkol a várakozási listán... :)
VálaszTörlésKatalin, My English is not very good. I'm writing a translation by Google
VálaszTörlés