Még egyben..... |
...és felszeletelve |
Végül egy közelebbi kép a háttérben lévő asztali díszről, mely szintén saját készítésű.... |
A gesztenyés patkó tésztája és az elkészítése nagyban hasonlít a bejglijéhez, csak a formája és a tölteléke más, de ugyanolyan finom.....
Hozzávalók 2 tekercshez, a tésztához: 25 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 12-13 dkg margarin, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, egy 5 dkg-os élesztő 1/4-e, 1-2 evőkanál tejföl,
a töltelékhez: 2 x 25 dkg fagyasztott gesztenyepüré, ha nem cukrozott, akkor még cukor is, rum, kevés tej, kb. 2-2 maroknyi mazsola és cukrozott (kandírozott) citrushéj (narancs és citrom vegyesen),
a teteje: lekenéséhez 1 tojás.
Elkészítése:
A lisztben elkevertem a cukrot, a margarint, a tojást, a reszelt citromhéjat, belemorzsoltam az élesztőt, és annyi tejfölt adtam hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Kétfelé vágtam, majd pihentetés nélkül kisodortam.
A két adag gesztenyepürét külön-külön kikevertem a rummal és a tejjel - mivel cukrozott volt, így további cukrot nem adtam hozzá -, beleszórtam a mazsolát, majd mindkét kisodort lapra rásimítottam egy-egy gesztenyés masszát. Tetejére szórtam a cukrozott narancs- és citromhéjat, feltekertem mint a bejglit, patkó alakúra hajlítottam, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
Megkentem tojással, ezután hideg helyen (pl. erkély) pihentettem fél órát, majd még kétszer megismételtem a tojással való lekenést. Az utolsó kenés után vastag tűvel megszúrkodtam, és előmelegített sütőbe tettem, ahol kezdetben közepes, majd mérsékelt lángon megsütöttem.
Tetejét megszórtam porcukorral, és csak akkor szeleteltem fel, mikor már kihűlt.
A bejglihez hasonlóan jól tűri a fagyasztást, így már jóval az ünnepek előtt elkészíthető, és karácsonykor olyan lesz, mintha frissen sült volna ki.....
A kisodort tészta, rajta a gesztenyés töltelék |
Feltekerve és háromszor megkenve tojással |
Nagyon jól néz ki, és nagyon finom lehet!
VálaszTörlésAzt hiszem, elfogadom az ötletedet és előredolgozok, majd lefagyasztom a bejgliket.
Katalin, ez csodaszép, bár én a gesztenyéért nem vagyok oda, de azért megkóstólnám, olyan szép:)
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a recept, és nagyon szép a kalács is (vagyis a patkó). :)
VálaszTörlésNagyon szép patkót sütöttél, és ezzel a gesztenyés töltelékkel nagyon finom lehet. Én is leszoktam fagyasztani a bejglit, és amikor előveszem talán még finomabb is. Az asztali díszed is nagyon kis mutatós.
VálaszTörlésFinom, gazdag a tölteléke. Nagyon szép lett, és olyan kellemesen karácsonyi hangulatú a fotó. Átmelengette a szívemet. :)
VálaszTörlésA formáját leszámítva tényleg olyan, mint a bejgli, nagyon-nagyon guszta! :) Nagyon aranyos az asztali díszetek is, ügyes vagy! :)
VálaszTörlésKöszi lányok mindenkinek a szép sorokat....
VálaszTörlésKedves Katalin, nagyon tetszik nekünk is a te csodálatos gesztenyés patkód! Nagyon finom lehet :)
VálaszTörlésNagyon tetszik a recepted! Még nem ettem gesztenyetöltelékes bejglit. Most nagyon felkeltetted az érdeklődésemet, pedig nem is terveztem bejgli sütését!
VálaszTörlésKatalin! Nagyon tetszik a blogod, és az a sok - sok finomság, és szépség amit nálad találtam.
VálaszTörlésJudit és Corina, köszönöm, hogy ilyen távolról is figyelitek a blogomat...
VálaszTörlésGerdi köszi, próbálj ki egy kis tekercset. Ha szeretitek a gesztenyés sütiket, biztos ízlene...
Lili, örülök, hogy neked is tetszik a "főztöm", köszönöm a bejelentkezésedet....