2012. december 12., szerda

Csicsóka krémleves



Mivel még nem főztem ilyen levest, ezért csak egy kis adagot készítettem, de nagyon finom, krémes állagú lett.

Hozzávalók 3 tányér leveshez: 25 dkg csicsóka, egy újhagyma, fél-fél szál fehér- és sárgarépa, egy darabka zellergumó, egy-két szál zeller- és petrezselyemzöldje, só, őrölt bors, ízlés szerint egy-két csipet őrölt koriander és szerecsendió, egy-két kis ágacska citromkakukkfű, 1 tojássárgája, 1 kiskanál kukoricaliszt, 0,5-1 dl főzőtejszín,
levesbetétnek: 1 zsemle.

Elkészítése:
A csicsókát és a répákat meghámoztam és feldaraboltam, a hagymát karikára vágtam. A fűszerekkel és a zöldekkel feltettem főni. Mikor minden jól megpuhult, leturmixoltam, a sárgáját elkevertem a kukoricaliszttel és tejszínnel, majd behabartam vele a levest.
Pirított zsemlekockával tálaltam, amit már 2-3 nappal előbb felkockáztam és hagytam szikkadni, majd tálalás előtt teflonserpenyőben, olaj nélkül kicsit megpirítottam.

A csicsóka íze hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb, nyersen is fogyaszthatjuk, úgy is finom. Ásványi anyagokban gazdag, mint a kálcium, kálium, magnézium, foszfor és cink. De tartalmaz béta-karotint, B1-, B2- és C-vitamint is.

A csicsókák, még a meghámozásuk előtt

A leves főzés közben



8 megjegyzés:

  1. Ilyen sok zöldfűszerrel nagyon finom lehetett a levesed! mi is szeretjük a csicsókát, termesztem is. A szervezet cukorszintjét is renben lehet tartani rendszeres nyers csicsókafogyasztással.

    VálaszTörlés
  2. Igazán zöldséges, jöhetne...:)

    VálaszTörlés
  3. Marisz, köszi az újabb hasznos információt a csicsókáról!
    Lilla, köszi, majd küldök belőle... :)

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  5. Még nem ettem csicsókát, de a krumplit és a krémleveseket nagyon szeretjük, biztosan nagyon ízlene ez a fincsi leves is! :)

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Finom lehet, mi is szeretjük a krémleveseket! A csicsóka nyersen is fogyasztható jól megdörzsölve megkapargatva jól megmosva nem kell meghámozni. Nyersen lereszelni durva reszelőn összekeverni joghurttal és megenni. igen finom és benne marad minden hasznos dolog.

    VálaszTörlés
  8. Hankka köszi, ha szeretitek a krémleveseket, biztosan ízlene ez is...
    Judit köszi, mi is eszegettünk belőle nyersen is, úgy is finom volt...

    VálaszTörlés